. Traditie omwille van traditie is een principe waarvan steeds meer wijnproducenten afscheid nemen, alleen al wat de flesafsluitingen betreft. De onhandige, onbetrouwbare natuurkurk verdwijnt steeds vaker uit beeld, en alternatieve stoppers rukken onstuitbaar op. Een der visueel opvallendste vervangers is de beugeldop. Philippe Brouillet, een innoverende, universitair geschoolde wijnbouwer in de Languedoc, heeft Le Rosé par Philippe B 2006 van een dergelijke sluiting voorzien. De kurkentrekker kan dus achterwege blijven. Bovendien valt deze Vin de Pays d’Oc op door zijn prettige verhouding tussen prijs en kwaliteit. De rosé is oranjekleurig, sappig, vrij vlezig en voorzien van zowel specerijen als kruiden, plus zacht rood fruit en een correcte frisheid. Ik dronk hem bij kalkoen met dragonsaus – en genoot zéér (tot 15 november slechts 3,95 euro, daarna 4,75). Te koop bij de voortdurend verrassende Thiessen Wijnkopers in Maastricht, www.thiessen.nl. In de actieperiode krijg je overigens per 36 flessen een flesje waarachtige aceto balsamico van Il Molino di Grace cadeau.

. Laatst heb ik weer eens bij De Bokkedoorns gegeten, het tweesterrenrestaurant van John Beeren in Overveen. Wát een voorrecht, wát een feest.  De keuken van Lucas Rive bleek geëvolueerd te zijn naar nog creatiever en kosmopolitischer, zonder aan verfijning en smaak in te boeten. Het Menu de nos Délices (92,50 euro, minimaal twee personen) bestond uit een zestal fantastische gerechtjes. Het opende met even op de huid gebakken en toen zacht gegaarde, werkelijk perfecte makreel, gevolgd door onder andere een coquille die gebakken was met kruim van kippenvel en die vergezeld ging van een venkelcrème met iets van sinaasappel. Eveneens arriveerde een combinatie van gestoofde inktvis met o.a. gerookte paling en een gelei van gevogeltelever waarin ook de rookthee lapsang suchong was verwerkt. Voorts proefden we zalige zwezerik in twee fraaie varianten, alsmede een kostelijk kaasgerechtje. Als gebruikelijk adviseerde sommelier Peter Bruins voorbeeldige wijnen, waaronder de zacht frisse, ook iets hout bevattende witte l’Insolite 2005 van Domaine des Roches Neuves, de Nieuw-Zeelandse, niet te zware Gewürztraminer 2006 van Spy Valley en de verleidelijke Chambolle-Musigny Les Amoureuses 2004 van Lucien le Monde. Zie www.bokkedoorns.nl.

. De nieuwe programmering bij BNR Nieuwsradio heeft een groot aantal columns daar doen sneuvelen, waaronder mijn wekelijkse over wijn – waarop toch allerlei aardige, positieve reacties kwamen van mensen die er in de vrijdagse filetijd naar hadden geluisterd. Op deze website herhaal ik dus geen uitzonden radiocolumns meer, maar het gesproken woord verdwijnt toch niet. Zo heb ik voor deze maand een gesproken column gemaakt over wat er zoal komt kijken om de passagiers op het cruiseschip Westerdam van de Holland America Line van eten en drinken te voorzien. Beluisteren kan door op onderstaande balk te klikken.

Klik hier voor de radiocolumn

. Voor de vierde keer heb ik afgelopen nazomer een wijncruise begeleid. Er waren 45 deelnemers die een eigen programma hadden van wijnexcursies, wijnproeverijen en wijndiners, terwijl natuurlijk ook werd genoten van de vele faciliteiten en evenementen die op het schip zelf werden georganiseerd, de zeer comfortabele Westerdam van de Holland America Line (zie foto). Dit waren enkele hoogtepunten.

. Het bezoek aan Kroatië, waar de daar geboren, maar in Nederland tot vinoloog opgeleide Ivo Ivanis ons meenam naar de Konavle Vallei, niet ver bezuiden Dubrovnik. In deze wijnvallei liet Ivo ons in een wijnbedrijf een reeks bijzondere Kroatische wijnen proeven, met erbij smakelijke hapjes-van-het-land. Na afloop werd gewandeld en wat gedronken in Cavtat, het Saint-Tropez van de Dalmatische kust (zie foto), waar Ivo zijn eigen wijnbar, tevens eetcafé met terras heeft.

. Aan de voet van de Etna werden we op Sicilië ontvangen bij het domein San Michele, dat o.a. de wijnen van Murgo produceert. De proeverij verliep aanvankelijk nogal chaotisch, maar nadat de rust was weergekeerd kregen de karaktervolle Etna-wijnen alle aandacht. De haven van waaruit onze bus vertrok, was Messina.

. Op het schitterende Santorini maakten we kennis met de kostelijke witte wijnen van de beste bezitting ter plekke, Domaine Sigalas. Dat gebeurde op een beschaduwd terras. Gastvrouw Sofie Sigalas had ook een lekker hapje bereid van smaakrijke tomaten met geitenkaas van het eiland. Daarna was er tijd om in een der vele restaurants van de hoofdstad te lunchen, hoog boven de baai waarin de Westerdam lag afgemeerd (zie foto).

. Tijdens dagen op zee heb ik proeverijen mogen verzorgen van wijnen die speciaal voor onze groep aan boord waren gebracht: fraaie Bourgognes (o.a. van Marc Morey in Chassagne-Montrachet) en opmerkelijke Spaanse wijnen (waaronder die van Alejandro Fernández). Deze waren ter beschikking gesteld door de gezamenlijke wijnkoperijen De Gouden Ton. Voorts stonden twee diners in het teken van respectievelijk Italiaanse wijnen en Turkse wijnen.

. Een terrasprieel naast de kelder van het jonge, kleine wijnbedrijf Triklino was de plaats van handeling op Corfu, terwijl we op de Peloponnesus eveneens in de open lucht proefden, met hartige lekkernijen, onder de oude, hoge bomen van het prachtige Mercouri Estate (zie foto). Daar was de wijnoogst overigens in volle gang.