. Sitebezoekster Els Kroot zond me een aardige bijdrage over wijn en gezondheid. Zelf gebruikte ze ‘m als intro van een wijnproeverij. De tekst, enigszins door mij bewerkt,  gaat als volgt. ‘Je wordt wakker met een zware reumatische pijn in je rechterheup. Dan kun je twee dingen doen. A) Je kunt naar het medicijnkastje strompelen, aspirine of andere slecht smakende pilletjes slikken en grijs van ellende vaststellen dat dit een afschuwelijke dag gaat worden. Of B) Het boek Franse wijn als medicijn raadplegen van dokter E.A. Maury. Wat schrijft deze arts voor om uit je kelder halen wanneer je geplaagd wordt door reumatische pijnen? Een lichte witte wijn zoals de niet mousserende Coteaux Champenois uit de Champagne. Waarom? Vanwege zijn rijkdom aan zwavel en minerale elementen. Dosering: twee glazen bij iedere maaltijd. Alleen al het idee zal opgewekt stemmen. Dat je die wijn bijna nergens kunt kopen, mag de pret niet drukken. Misschien moet je een gewoon een echte fles Champagne openen en daar de mousse uitkloppen. En nog vóór je deze genezende drank gaat slikken zal je die rechterheup minder gaan voelen. Ik heb zelf altijd al gedacht dat je voor je gezondheid meer aan een goed gevulde wijnkelder hebt dan aan een goed gevuld medicijnkastje. Bij griep, bij pijntjes in maag en lever, bij verkrampingen grijp ik liever een glas Bordeaux dan het doosje pillen of poeders. Ik wil niet beweren dat met pillen of poeders de klachten niet verdwenen zouden zijn, maar die smaken beslist gemener. En wanneer het resultaat toch hetzelfde is kun je naar mijn mening beter de wijn kiezen. Hierin word ik nu gesteund door het boek van dokter Maury.‘ Els gaat als volgt verder. ‘Ik heb dit boek dag en nacht binnen handbereik. Iedere morgen bij het opstaan begin ik me af te vragen wat ik misschien zou kunnen mankeren. Een lichte ochtendvermoeidheid, een neiging tot nervositeit, wellicht straks ook het mogelijke begin van een pijntje in de buik. Ik ga na wat dokter Maury voorschrijft en ik pak de verpleging meteen kordaat bij de kurk. Twee glazen Médoc tegen de vermoeidheid, een half flesje Champagne om de nervositeit geen kans te geven, 300 gram Bourgogne voor een betere spijsvertering. Blij dat er een etmaal iets te verplegen zal zijn begin ik de dag met een zonnig humeur. Het boek laat één pijnlijke vraag open. Wanneer je geen enkele kans ziet om ook maar één enkel kwaaltje, ziektetje bij jezelf te ontdekken mag je je dan niet preventief met wijn verplegen? Voorkomen is immers beter dan genezen. Regelmatig redelijke doses Franse wijn slikken is jezelf inenten tegen een hoop narigheid. Gelukkig heeft monsieur Maury zich ook gebogen over wat de gezonde lezer kan drinken. Hij stelt: wie gezond is heeft recht op 1 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht per dag. Voorbeeld: je weegt 75 kilo. Het voorgeschreven rantsoen is dus 75 gram alcohol per etmaal. En hoeveel is 75 gram wijn? Precies een fles vol. A bottle a day keeps the doctor away.

. Met dit alles gedachten is het misschien aardig om Noël Coward te citeren. Toen iemand zich verbaasde dat deze flamboyante toneelschrijver, acteur, componist en zanger bij zijn ontbijt altijd Champagne dronk, vroeg de Engelsman verbaasd: ‘Maar doet niet iederéén dat?’

Deze maand geeft collega Noële Ruitenberg een van haar favoriet wijn-spijscombinaties. La Belle Noële schrijft niet alleen columns, maar geeft tevens wijnonderricht en is samen met Magda van der Rijst auteur van de geslaagde gids Topwijn 2009 (waarin 198 echt lekkere wijnen tussen 7 en 15 euro worden getipt). Zie ook de website www.ruitenrijst.nl. Over haar culinaire combinatie schrijft ze het volgende. Elf jaar geleden genoot ik voor het eerst van deze mooiste aprilcombinatie. Dat deed ik in mei, in de Champagne tijdens mijn trouwdiner. Veel gekker moet het niet worden. Maar dat wordt het wel, want de combinatie bestond uit een knap glas witte Port (van Ramos Pinto) met het kaasje Saint-Marcellin. Sindsdien is het hier vaste prik. In april én in mei. Serveer de zachte rauwmelkse Saint-Marcellin zonder verdere poespas. Als toe van een zondagslunch bijvoorbeeld. Zijn elegante, zuivere karakter maakt de lentekriebels los. Het is tenslotte april. Daarbij doet het glas witte Port van Ramos Pinto zijn ding. Zwoel en rijp met gekonfijte peer, ananas, kurkuma en nootmuskaat – koel geserveerd! – verstrengelt hij de heimwee naar de winter en zomerse beloftes tot iets heerlijks.


. Aan omega-3-vetzuren, zo bericht de Wikipedia, worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen, van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Bovendien verlagen omega-3-vetzuren het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. Vanwaar deze medische les? Omdat uit een onderzoek is gebleken dat een of twee glazen wijn per dag het gehalte aan omega-3 in je bloed kunnen verhogen. De studie vond plaats onder ruim 1600 volwassenen in België, Engeland en Italië. ‘Andere wijncomponenten dan de alcohol geven het heilzame effect’, schreven de wetenschappers. Dat bleek ook uit het feit dat het hoogste gehalte aan omega-3 gevonden werd bij wijndrinkers, in vergelijking met degenen die bier of gedistilleerd nuttigden.

 

. Het zijn eigenlijk drijvende wijnkelders, de nieuwe-generatie schepen  van de Holland America Line. Dat heb ik niet alleen ervaren tijdens mijn wijncruises, maar eerder dit jaar ook op de Maasdam. Verantwoordelijk voor de wijn op dit schip is Hans Becker, een in een Canadees wijngebied woonachtige beverage manager die een Duitse vader heeft, een Mexicaanse moeder en als gevolg daarvan drie nationaliteiten. Hans (1962, zie foto), die leiding geeft aan elf sommeliers ofwel wine stewards – waaronder meestersommelier Ferdinand – berekende wat de 1238 passagiers gedurende veertien dagen aan wijn consumeerden. Met als kanttekening dat de Amerikanen, het leeuwendeel van de passagiers, relatief weinig wijn plegen te drinken, dit in tegenstelling tot de Canadezen en Europeanen. Dus welke wijnsoorten waren het populairst? Opvallend is de nummer één: niet Chardonnay, maar Sauvignon Blanc. En Merlot werd opvallend weinig besteld. Kijk maar.

Sauvignon Blanc 502 flessen
Cabernet Sauvignon 478 flessen
Chardonnay 454 flessen
Pinot Noir 377 flessen
Mousserend 246 flessen
Shiraz 235 flessen
Merlot 68 flessen

Aan bovenstaande lijst moeten nog wijnen worden toegevoegd die niet naar een enkele druif zijn genoemd of van andere variëteiten komen, als rode en witte Rioja. De meest geliefde individuele producenten waren niet de goedkoopste, dus Chileense, maar Silverado (Sauvignon Blanc, Californië), Spellbound (Cabernet Sauvignon, Californië), Monkey Bay (Chardonnay, Nieuw-Zeeland),  Sokol Blosser (Pinot Noir, Oregon) en Alice White (Shiraz, Australië).

 

. Wie romantische ideeën heeft over een zorgeloos bestaan als wijnboer, zou eens moeten praten met Lucas Schutte. Tien jaar geleden kocht hij samen met zijn levensgezellin Béatrice Méhaye een wijngoed in het Franse zuidwesten: Château Maresque bij Gaillac. Beiden hadden elkaar ontmoet in Bordeaux, waar Béatrice’s vader werkzaam was op Château Lafite-Rothschild. Ze kwamen tot hun keuze, een 13 hectare tellend domein, vanwege enerzijds de redelijke prijs en anderzijds het kwaliteitspotentieel van de wijngaard. Maar welke bergen werk moesten worden verzet, welke additionele investeringen noodzakelijk waren en welke problemen ze zouden ontmoeten, daar hadden de nieuwe propriétaires geen weet van. Het begon in de wijngaard. De vorige eigenaar had zelf geen wijn gemaakt, maar alleen massaal druiven geteeld voor simpele tafelwijnen.

‘Ik ben dus meteen gras gaan zaaien, kort gaan snoeien, minder gaan bemesten, de eerste drie jaar zelfs niets, en groen gaan plukken in augustus, dit alles met als doel een acceptabele 45 hectoliter per hectare te bereiken’, vertelt Lucas achteraf. Maar in te korte tijd werd de wijngaard daardoor iets te veel gestresst. Toen zette in 2001 de droogte in, jaren achtereen. De gewenste opbrengst van 45 hl/ha is nog steeds niet bereikt. Wat wel toenam was de financiële druk. Er moest een nieuwe kelder komen. De waterafvoer diende te worden verbeterd, het elektriciteitsnet eveneens. Met bovenop dit alles een wurghypotheek. Toch heeft Schutte geen spijt. ‘Ik ben nog nooit één dag met de pest de wijngaard ingegaan.’ Gaillacs van Château Maresque hebben inmiddels uitstekende kritieken ontvangen. Lucas en Béatrice (‘zij heeft een proefgave en stelt alle wijnen samen’) gebruiken regionale druivenrassen aangevuld door andere. Zo werd de Cuvée Thomas 2006 gecomponeerd uit braucol, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Het is een donkerrode, gulle, vlezige Gaillac, elegant en ferm tegelijk, met aangename nuances van bessen, zwarte vruchten, een kruidje en wat laurier: kostelijk bij confits en andere stoofschotels. Prijs 6,95. Verkoopadressen via info@maresque.com.

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.

 

.