Wijn is synoniem met variatie. Vandaar dat het magazine voor deze lentemaand veel verschillende soorten wijn in het zonnetje zet. Verrassende wijnen uit Twente bijvoorbeeld, maar ook de koopwaardigste Bordeaux uit 2008, een prijswinnende, onbekende Champagne en echt lekkere vondsten uit Argentinië, Australië, Chili, Italië, Spanje, Verenigde Staten (Californië en Washington), Zuid-Afrika en Zuid-Frankrijk. Nieuwe feiten over o.a. gezondheid komen eveneens ter sprake. Plus een indrukwekkend boek over Italiaanse wijnen en een beschrijving van de nieuwe wijnreis naar Toscane. Geniet!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Osborne Solaz

. In alle Nederlandse provincies wordt tegenwoordig wijn gemaakt; zelfs op Ameland staan  druivenstokken. De meeste van de circa tweehonderd domeinen zijn klein en worden door goedwillende amateurs in hun vrije tijd gecultiveerd. Slechts enkelingen hebben voldoende grond om ervan kunnen leven. Roelof Visscher is zo’n fulltime wijnboer. Samen met zijn vrouw Ilse exploiteert hij Hof van Twente, een vanaf 2000 aangeplante bezitting even buiten Bentelo. De over drie percelen verspreide wijngaard bestrijkt nu ruim 5,5 hectare, wat hem in de vaderlandse topvijf brengt. Als manager van een Twents garagebedrijf kwam Roelof (zie foto) een jaar of twaalf geleden op het idee om in de eigen regio wijn te gaan maken. Maar waar, en van welke druivenrassen? Hij had bij Bentelo een plek op het oog die geschikt leek vanwege zowel de beschutte ligging als de leemhoudende zandgrond. Met bodemmonsters ging de aspirant-wijnbouwer naar een Duits onderzoekstation voor analyse en advies. De eerste reactie daar was ‘begin er niet aan’, alleen al omdat de grond een tekort aan kalk toonde. ‘Ik nam toen toch het malle besluit om daar te beginnen’ stelt Visscher (1965) achteraf. Hij verkocht zijn huis, deed alle aandelen van de hand en wist krediet te krijgen bij de Rabobank. ‘We wilden het of goed doen, of niet. Het moest meer worden dan een hobby.’ Voor het bovengronds verrijken van de bodem lieten de Visschers onder meer schuimaarde van suikerbieten aanvoeren, een restproduct dat 40 procent kalk bevat. Ondergronds kwam een nieuw drainagesysteem, en uiteraard werden druivenstokken besteld. De voorkeur ging uit naar vroegrijpe, resistente soorten. Als blauwe (‘ik ben meer een liefhebber van rode wijn’) koos Roelof in de eerste plaats de regent, een kruising met een vocht- en vorstbestendige Frans/Amerikaanse druif. Later werden ook cabernet sauvignon, cabertin en pinotin geselecteerd, rassen die samen gebruikt worden voor de Sueterie Rosé. Voor de eerste witte wijnen viel de keuze op enerzijds de johanniter (bevat elementen van chasselas, riesling, pinot gris) en anderzijds op de riesèl ( rieslingachtige kruising) plus de solaris (heeft zo’n zes ‘ouders’ en bevat van nature veel suiker). Ook verrees op Hof van Twente een kelder, tevens proef- en verkooplokaal. De eerste oogsten werden zo goed ontvangen dat ze snel uitverkocht raakten. Sinds kort beschikbaar is de op slanke stijlflessen gebottelde en van kunstetiketten voorziene jaargang 2008 – die wederom toont dat Twente een beste bakermat voor wijn kan zijn. Dat wordt briljant gedemonstreerd door de naar zijn druif genoemde witte Solaris 2008, een bijna tintelende, complete wijn die behoorlijk vol en ferm smaakt (13,5 procent alcohol), enigszins hartig, een tikje plantaardig, een pietsje kruidig en tegelijk flink fruitig (wit plus citrus). Je zou het bijna de Twentse versie van Grüner Veltliner kunnen noemen – en dat is een gróót compliment. Prijs €11,50. De Riesèl 2008 smaakt vrij licht, fris en loepzuiver, met zowel florale als fruitige elementen, van groene appel vooral, met ook een snufje peper (zelfde prijs). Iets meer volume en tegelijk fris citrusfruit, van limoen met name, biedt de vieve Johanniter 2008 (ook €11,50), terwijl de Sueterie Rosé een welhaast vederlichte structuur combineert met opwekkende zuren, voorjaarsbloemetjes en een vriendelijke fruitmix waarin hints van sinaasappel, grapefruit en rode vruchtjes te vinden zijn. Deze zomerwijn kost €12,50. Tenslotte is nu beschikbaar de acht maanden op vat gelagerde rode Regent 2007, een elegante creatie met subtiele schakeringen van laurierdrop, zwart fruit, bessen en kruidig hout. Hiervoor wordt  €12,80 gevraagd. Hof van Twente,Suetersweg 2a, 7497 MZ Bentelo. Open vrijdag en zaterdag van 14 tot 17 uur; www.twentewijn.nl.

. Geïnteresseerd in Bordeaux 2008? Het jaar blijkt in zijn algemeenheid beter te zijn dan verwacht – en zéker geslaagder dan 2007. Op voorintekening kopen met als doel wegleggen kan dus zinvol zijn. Maar hoe te weten welke châteaus het koopwaardigst zijn? Dat kun je ontdekken door de voortreffelijke analyses te lezen van Nico McGough, directeur en mede-eigenaar van De Gouden Ton (zie de banner op deze website, met ook de mogelijkheid om Bordeaux 2008 te reserveren). Nico reisde naar Bordeaux, proefde daar uit het vat en heeft zijn bevindingen eerlijk en deskundig weergegeven. Het complete, diepgaande rapport is te vinden door HIER te klikken

. Tot drie keer toe werd DFV Wines tijdens een internationale competitie uitgeroepen tot beste Amerikaanse wijnproducent. Het bedrijf ontstond dankzij de uit Italië afkomstige familie Indelicato en is gevestigd in Californië. De eerste druivenstokken werden in 1924 geplant. Tegenwoordig bewerkt men de eigen wijngaarden – die verspreid liggen over diverse regio’s – milieuvriendelijk, wat verklaart waarom tussen de ranken gras en andere cover crops groeien (duidelijk te zien op de foto).

Een van de merken in het uitgebreide portfolio is Delicato, een lijn die staat voor goede, betaalbare wijnen. Zo combineert de Delicato Merlot 2007 een vrij genereuze, vlezige smaak met elementen van rijpe zwarte vruchten, laurier en roostertonen, waaronder chocolade. Het door Chris en Jay Indelicato geleide bedrijf voert ook de gulle, zeer sappige Delicato Chardonnay 2007, die schakeringen heeft van citrus (zoals perzik) en peer, met hints van hout, karamel en vanille. En dan is er nog de stevige Delicato Old Vine Zinfandel 2007, waarin kruiden, specerijen, toast en zondoorstoofde zwarte vruchtjes fraai met elkaar verkeren – een ideale barbecuebegeleider. De flesprijs van alle drie is €6,59. Bij Dirck III, klik op de banner of ga naar www.dirckiii.nl.

Dezelfde slijterijenketen voert overigens ook een op-en-top zomerwijn, een parelende Italiaanse rosé. Deze draagt de naam Fabio Ceselin Rosè en is officieel een rosato frizzante uit Veneto. De wijn heeft een vieve roze/rode/oranje tint, is pittig fris van karakter, bezit slechts 11 procent alcohol  en heeft in zijn zacht schuimige smaak fris besfruit, vooral van aalbessen. Heerlijk op een warme dag, als aperitief , bij pizza of bij veel soorten pasta. Prijs €6,99.

. Er is een nieuwe editie verschenen van Welke wijn waarbij, mijn gids voor beste wijn-spijscombinaties. Niet alleen werd het boek royaler opgezet, met ook een andere vorm, maar tevens geheel geactualiseerd én uitgebreid. Zo geven nu ook bekende restaurateurs en chef-koks hun favoriete culinaire combinaties prijs. De indeling bleef gelijk. Dus voor honderden gerechten – verdeeld over vegetarisch, schaal- en schelpdieren, vis, kalfsvlees, kaas, etcetera – geef ik nog veel meer tips voor lekkere wijnen daarbij. De gerechten variëren van huiselijk tot bijzonder, wat eigenlijk ook geldt voor de wijnen. Je kunt het boek dus dagelijks gebruiken.

De nieuwe uitgave kost €12,95 en werd verzorgd door Inmerc. Bestellen kan door hier te klikken

. Grote verbazing in Portugal. Op een blinde proeverij, gehouden voor een wijntijdschrift, werden bekende merken Champagne – inclusief Bollinger en Veuve Clicquot – verslagen door een klein, onbekend huis, Cham

pagne Moutard Père & Fils. Bovendien ligt dit familiebedrijf – dat al zo’n 350 jaar bestaat – i n het onbekende, minder gereputeerde deel van de Champagne, La Côte des Bar. Dit rustige, golvende gebied, waar dorpen liggen als Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine, bevindt zich een kilometer of veertig ten zuidoosten van Troyes, dat weer een kleine honderd kilometer verwijderd is van Reims. In deze streek beschikt eigenaar François Moutard over 22 hectare, terwijl ook nog druiven worden bijgekocht. De winnende wijn uit Moutards aanzienlijke gamma is de Cuvée Prestige, een compositie van gelijke delen pinot noir en chardonnay. Wat deze Champagne biedt zijn wervelende kleine belletjes, aangenaam wat citrusfruit en een zachte, milde smaak met toch een opwekkende frisheid. Adviesprijs van deze bar goede Champagne is €34,95, adressen via sales@groupelfe.com.

. In La Côte des Bar kun je trouwens op 25 en 26 juli een Champagne-feest meemaken. Alle producenten openen hun kelders – volop proeven dus – en er vinden manifestaties en maaltijden plaats. Vorige keer, twee jaar terug, trok dit sprankelende festijn 20.000 bezoekers. In dorpen langs de ruim 200 kilometer lange wijnroute kun je een fluitglas met couponboekje kopen voor €8. Dat glas fungeert meteen als universeel toegangsbewijs.

. Enig idee trouwens met welke snelheid een Champagne-kurk uit de fles kan vliegen? Friedrich Balck, een Duitse wetenschapper, heeft dit onderzocht. Na een fles stevig te hebben geschud, vloog de kurk eruit met 40 kilometer per uur. De druk in een fles Champagne is overigens zo’n drie keer die van een autoband. We zijn natuurlijk benieuwd hoeveel flessen onze Friedrich heeft moeten openen om zijn test te kunnen doen.

. Een patiolunch bij Lagarde, een bodega in de Argentijnse regio Mendoza, is gewoon féést. Niet alleen wat betreft gerechten (als zalmtartaar op maïscake en risotto met gestoofd lamsvlees), maar ook gezien de wijnen. Want dit bedrijf – dat over 240 hectare wijngaarden beschikt – maakt uiterst aantrekkelijke producten.

De Altas Cumbres Viognier bijvoorbeeld, een zacht frisse, heel klein beetje kruidige, licht naar abrikoos smakende creatie die slok na slok genoegen geeft. Viognier is een echte specialiteit van Lagarde, want deze bodega was de eerste om dit ras in tangoland aan te planten. Wij proefden ter plekke de jaargang 2008, hier wordt nog 2007 aangeboden voor €7,15. Ook de diverse soorten Malbec plegen zeer te smaken. De Lagarde Malbec 2006 kost €9,95. In 1974 werd het toen bijna tachtig jaar oude wijngoed overgenomen door Henrique Pescarmona, die in Argentinië bruggen en andere waterwerken heeft gebouwd. Zijn gastvrije, enthousiaste echtgenote Lucy (zie foto) vertelde tijdens de lunch dat haar man geboren is in 1942 – en of we niet een slokje Sémillon uit datzelfde jaar wilden proeven? Bij de overname hadden ze daarvan een ‘vergeten’ vat gevonden. Nou vooruit… De inmiddels goudgele 42er bleek nog verrassend vitaal te zijn, en deed enigszins denken aan een licht notige, enigszins Oloroso Sherry, maar dan onversterkt. Het was een mooie afsluiter van een mooi bezoek. Lagarde-wijnen worden verkocht door de Wijnheren in Utrecht, Voorburg en Wassenaar, zie www.wijnheeren.nl., alsmede door een van de standhouders bij Marqt in Amsterdam en Haarlem, www.marqt.com.

. Eens geproefd, nooit vergeten. Dat is het effect van Gewurztraminer uit de Elzas. Want deze wijn smaakt krachtig en mild,met een markant aroma van zwoele kruiden, vaak iets van rozenwater en lychees, soms ook ander fruit, waaronder verse druiven, sinaasappel of mandarijn en nectarine. Een klassieke Gewurztraminer is een ideale kaaswijn; niet voor niets past hij perfect bij de pittige roodschimmel Munster, een andere Elzasser specialiteit. Toch is de Noordwest-Franse Alsace niet de enige streek die goede Gewurztraminer voortbrengt. Dat blijkt bij het drinken van de Enate 2008, een wijn van een spectaculaire bodega (zie foto) in het Noord-Spaanse Somontano. We ruiken rozen, een hint van lychees, en proeven een breed smakende wijn met de kenmerkende kruidigheid – zij het minder zwoel en mild dan van de meeste Elzassers – ontdekken wat frisse zuren en ontwaren zowel lychees als iets van mandarijn. Een traktatie, eigenlijk. Voor €14,95

bij www.goudenton.nl (of ga naar de banner op deze website).

. Jaarlijks worden de beste internationale wijnbestemmingen bekroond. De competitie heet Great Wine Capitals, maar noemt vaker individuele wijndomeinen dan hoofdsteden. In het verleden werden onder meer bekroond Château d’Arsac in Bordeaux, Sterling Vineyards in Napa Valley, Waterford Estate in Kaapstad, Salentein in Mendoza (zie foto) en diverse huizen in Rioja, zoals Baigorri en Federico Paternina. Zie www.greatwinecapitals.com.

. Uit Australië komt een knappe compositie-in-rood. Te weten de Three Vines Shiraz Cabernet Tempranillo 2007 van het wereldmerk Jacob’s Creek. Ik heb ervan genoten bij een biefstukje van de grill. De fris geserveerde wijn bood lekker veel fruit (bessen, zwarte vruchtjes), smaakte noch te licht noch te zwaar, was goed gevuld en tegelijk levendig van aard. Wat wil je nog meer? Een prettige prijs, uiteraard – en dat heeft hij: €6,99, bij Albert Heijn en www.ah.nl/wijndomein.

Castel wines

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Komend najaar leid ik een wijnreis naar Toscane. Met bezoeken aan topproducenten, historische steden en dorpen, mooie maaltijden en comfortabele hotels. De reis duurt vijf dagen, en we vertrekken op 12 oktober.

Het programma is als volgt.

Dag 1 – Maandag 12 oktober

Vlucht van Amsterdam naar Florence. Transfer naar ons hotel in het schitterende Siena.’s Avonds een proeverij van regionale wijnen, gevolgd door een welkomstdiner.

Dag 2 – Dinsdag 13 oktober

Na het ontbijt vertrekken we naar de zuidelijk gelegen, beroemde regio van Brunello di Montalcino. Rondleiding in de wijnkelder van Banfi. Na de rondleiding gaan we wijn proeven in het riante ontvangstlokaal van Castello Banfi.  Daarna een wijnlunch in de Taverna Banfi. Op de terugweg naar het hotel een wandelstop in het pittoreske stadje Montalcino

Dag 3 –  Woensdag 14 oktober

Na het ontbijt via de schitterende Chianti Classico naar Florence. Wijnproeverij op het kloosterdomein Badia a Coltibuono (zie foto bovenaan). Lunch inclusief wijn in Badia’s beroemde eigen restaurant. Vervolgens naar Greve in Chianti. Hier kunt u wandelen, koffie/thee drinken en eventueel een bezoek brengen aan de ondergrondse vinotheek. Vervolgens naar hotel Villa Il Poggiale bij Florence. Diner in het hotel, met speciaal geselecteerde wijnen. Deze gerestaureerde villa uit de Renaissancetijd biedt de warme gastvrijheid van een familiaal buitenhuis.

Dag 4 Donderdag 15 oktober

Vertrek naar San Gimignano, bezoek aan topproducent Terruzi & Puthod, waar de witte Vernaccia di San Gimignano wordt geproefd.Na het wijnbezoek kan een ieder op eigen gelegenheid genieten van dit zeer bijzondere, torenrijke plaatsje en van een lunch. Diner in ons villahotel.

Dag 5 – Vrijdag 16 oktober – Stadsbezoek aan Florence, inclusief Nederlands sprekende gids. Een stad vol cultuurschatten. Afscheidslunch, inclusief bijzondere wijnen. Terugvlucht van Florence naar Amsterdam, waar we om 18.55 uur arriveren. Deze reis kost €1695 per persoon, inclusief de vluchten, excursies, vier diners en drie lunches.  Meer inlichtingen en reserveren via www.vanheldentravel.nl of info@vanheldentravel.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vinis

. Ongeveer 35 kilometer bezuiden Santiago ligt een bijkans idyllische bezitting, het Casa Real. Dit werd in 1883 eeuw gebouwd als zomerresidentie door de steenrijke familie Concha (kopermijnen, banken, onroerend goed) temidden van een prachtig park van 30 hectare. In 1996 werd het Casa Real, dat behoort bij het grote wijnhuis Santa Rita, geheel gerenoveerd tot een hotel met zestien zeer comfortabele kamers. Naast het complex staat een grote kapel met schitterende plafondschilderingen. Het is heerlijk toeven in het Casa Real, ook wat betreft de salons, de veranda’s, de keuken (soms een barbecue in de achtertuin), het nabije Museo Andina (met meer dan 1800 precolumbiaanse kunstvoorwerpen) en uiteraard de Santa Rita-wijnen die men er schenkt. Het kan echter wel moeite kosten om een kamer te bemachtigen (vanaf 350 dollar per nacht), want de belangstelling is groot en men laat vaak alleen mensen op aanbeveling toe – dus noem mijn naam. De beheerder heet Francisco Solano, hotelcasareal@santarita.cl.

Om de smaak alvast te pakken te krijgen, zou je alvast een van Santa Rita’s topwijnen kunnen proeven, de Floresta Apalta 2005. Deze werd gemaakt van uitsluitend cabernet sauvignon (120 jaar oude stokken, slechts 7,5 hectoliter per hectare), rijpte veertien maanden in Franse vaten en heeft een prachtige, intense smaak. Tot de nuances behoren cassis en ander zwarte vruchten, samen met rijp besfruit, fluwelige tannines en de best mogelijke houtaroma’s. Te koop voor €33,50 bij www.noordmanwijn.nl/shop. Op een lager prijsplan verdient de Santa Rita 120 Carmenère Cabernet Franc Cabernet Sauvignon 2007 en warme aanbeveling, gezien zijn rijke, geschakeerde smaak en menslievende prijs van €5,99. Te koop bij Dirck III, zie www.dirckiii.nl of de klik op de banner.

. Ook aan mijn onvolprezen collega Nicolaas Klei heb ik gevraagd naar zijn favoriete wijn-spijscombinatie. Nicolaas is auteur van o.a. de Superwijngids – zie www.omfietswijn.nl –  en publiceert in media als AD en Elsevier. Hij schreef het volgende.  Mijn favoriete combinatie van wijn & eten is een bord warm eten + een lievelingswijn. Verdere benodigdheden: een grote tafel vol gezellige mensen. Dit is, in alle bescheidenheid, de ultieme combinatie. Universeel geldig, en hoogstpersoonlijk invulbaar. Want hoe mooi diverse wijnen en gerechten elkaar ook tot een hoger plan, een volmaakte symbiose kunnen optillen, niets haalt het bij het eten en de wijn (en de vrienden) waar je net op dat moment zin in hebt.

Leon Colaris

. In de Dayton Daily News, een streekkrant in Ohio, lazen we over de nieuwste vinding voor wijnliefhebbende vrouwen. Namelijk de wijnbeha. Die kun je vullen met de inhoud van een complete fles wijn, en deze dus naar binnen smokkelen waar je wilt. De term borstvoeding krijgt ineens een heel andere dimensie.

. Binnen de Amerikaanse staat Washington bestaan enorme contrasten. De kustzone ontvangt meer dan 120 cm regen per jaar, met als gevolg een uitbundige groene vegetatie. Vandaar dat Seattle meer dan vierhonderd parken telt. Maar dieper landinwaarts valt slechts zo’n 20 cm neerslag en krijgt het landschap een woestijnig aanzien. Grote delen van het terrein, dat gemiddeld op 300 meter hoogte ligt, zijn daar stoffig en verdord, zonder bomen of planten, en met frequente stofwolken. Het contrast wordt verklaard door de Cascades, een van noord naar zuid lopende, vulkanische bergrug met toppen tot 3000 meter. Deze keten schermt het binnenland af van vochtige lucht uit zee. Toch is het juist in het droge deel van deze staat – qua oppervlak viereneenhalf maal Nederland, met zes miljoen inwoners – dat de meeste wijnbouw plaatsvindt. Dit is eigenlijk te danken aan president Roosevelt, wiens New Deal in de jaren ‘30 een omvangrijk irrigatieproject inititieerde ten oosten van de Cascades, in het bassin van de Columbia River. Gedurende datzelfde decennium werden daar dan ook de eerste druivenstokken geplant. Het irrigatiewater zorgt sindsdien voor oases van groen temidden van de omringende woestijn. Inmiddels telt Washington circa 365 wijnbouwers die ruim 12.000 hectare wijngrond bewerken – drie keer zoveel als een decennium geleden. De gemiddelde kwaliteit van Washingtons wijnen is hoog. Dat kan grotendeels worden toegeschreven aan de natuurlijke omstandigheden. Zo houdt de minieme regenval de druivenstokken gezond. Plagen als rotting en meeldauw komen zelden voor. Voorts schijnt de zon er dagelijks twee uur langer dan in Californië, wat de aromavorming in druiven bevordert. Een soortgelijk effect geeft de sterke, nachtelijke afkoeling: deze conserveert de aroma’s die de vruchten overdag hebben vergaard. Ook het lange groeiseizoen – te danken aan de droogte en de afkoeling – doet druiven en dus ook wijnen met veel smaak ontstaan. Nog een factor vormen de heldere luchten.  Gemiddeld telt het binnenland per jaar driehonderd wolkenloze dagen. Dit aspect in combinatie met het agrarische karakter van de Columbia-regio resulteert in een grote luminositeit, en daarmee in een vigoreuze plantengroei. Goede gronden voor wijnbouw zijn eveneens volop beschikbaar: löss, leem vulkanisch gesteente, klei, noem maar op. Alle factoren samen geven wijnen met veel fruit, flink wat kracht en tegelijk een energieke frisheid.

Een van Washingtons oudste, grootste en bekendste wijnbedrijven is Chateau Ste Michelle, dat bij Seattle over een kasteelachtig ontvangstcentrum beschikt (zie middelste foto). Uit grote gamma is hier beschikbaar een soepele, sappige, vrij volle Pinot Gris 2007, een wijn ook met milde fruittonen van peer plus citrus en een heel klein kruidje. Adviesprijs €19,75. Evenmin te versmaden is de Riesling 2007, een aimabele, stijlvolle zacht frisse creatie met zachte fruitaroma’s. Eveneens €19,75. Een aan Chateau Ste Michelle gelieerd bedrijf is Columbia- Crest, waarvan de kelder op een heuvel boven de Columbia werd gebouwd. Van deze producent werd de Shiraz Two Vines 2005 geïmporteerd, een levendige, kostelijke wijn met elementen van rijp zwarte vruchtjes, kruiden vanille en toastachtig hout. Leg de steak maar op de grill. Prijs €15,20. De Merlot Grand Estates 2005 is ook écht lekker, dankzij karamel- en vanilleachtige roostertonen, het allerrijpste zwarte fruit en een bijna romige, vlezige smaak. Flesprijs €19,35. Te koop bij o.a. zelfstandige slijters. Verkoopadressen via importeur L’Exception Lenselink, etten@activin.nl

Wijnhandel van Krimpen

. Het kwaliteitspotentieel van Swartland optimaal benutten is het streven van Sequillo Cellars. Dit Zuid-Afrikaanse bedrijf werkt in 2003 gesticht door Eben Sabie (die met zijn familie vier jaar eerder Sadie Family Wines begon) en Cornel Spies (Cape Wine Master). Voor de witte Sequillo 2007 werden druiven gebruikt van een graniethoudende, stenige wijngaard op de Paardeberg in Swartland. De variëteiten waren chenin blanc (65 procent), grenache blanc (15 procent), roussanne (10 procent) en viognier (10 procent). Ongeveer tweederde van het volume werd vergist en gelagerd, gedurende twaalf maanden, in fusten van Frans eikenhout. Het resultaat is een indrukwekkende, evenwichtige wijn in de stijl van bijvoorbeeld een hele goede witte Châteauneuf-du-Pape of witte Hermitage. Een wijn met kracht, met fruit (wit, citrus), milde houttonen, wat mineralen en een snufje kruiden. Behoorlijk complex, eigenlijk. En zéér op zijn plaats bij kalfsvlees, kalkoen, kip, konijn. Adviesprijs €19,95. Verkooppunten via www.greatgrapes.nl.

. Hoe minder stress je lichaamscellen ondergaan, des langer het lijf meegaat. Vandaar dat onderzoekers aan Northwestern University in Amerika zijn gaan speuren manieren om cellen te beschermen tegen stress en andere schade. Wat ze vonden is dat resveratrol een bepaalde proteïne kan activeren, SIRT1, die op zijn beurt lichaamscellen gezond kan houden. ‘Wanneer je een hoog SIRT1-niveau hebt, ben je in een hoge beschermingssituatie’, stelt professor Richard Morimoto. En als het peil laag is, ben je kwetsbaar voor ouderdomskwalen als Alzheimers, Huntingdons en Parkinsons. En welk product bevat veel resveratrol? Rode wijn, met name die van druiven met dikke schillen, zoals cabernet sauvignon en tannat.

. Hij is bebaard, heeft een gedreven blik, spreekt gepassioneerd – en geldt binnen de Languedoc als een van de beste producenten: François Pugibet. Sinds 1966 leidt hij het bij Béziers gesitueerde Domaine La Colombette, een wijngoed dat door zijn grootvader werd gesticht. François heeft er hoogwaardige druiven geplant die milieuvriendelijk worden geteeld. Over het rijp worden van zijn druiven hoeft de wijnbouwer zich nooit zorgen te maken. Het op honderd meter hoogte gelegen wijngoed bevindt zich tussen twee stroomgebieden en geniet een bijzonder gunstig microklimaat. Een heerlijke wijn voor warme dagen is de Grenache rosé 2008. Ondanks de Zuid-Franse zon bevat de oranjeroze rosé slechts 11,5 procent alcohol, omdat François een heel slim, natuurlijk systeem heeft geperfectioneerd waarmee het alcoholgehalte in wijn wat kan worden teruggebracht. De rosé heeft dus een lichte smaak, terwijl hij tegelijk zuiver is, verfrissend en voorzien van rood zuurtjesfruit. Deze deksels lekkere doordrinker kost een bescheiden €5,95. Adressen via www.henribloem.nl.

. Het beste Nederlandse wijntijdschrift is voor mij Perswijn,
vanwege de zeer gevarieerde, degelijke artikelen en reportages, de rijke
hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de aantrekkelijke,
kleurrijke vormgeving. Ermee kennismaken kan heel voordelig, via een proefabonnement.
Ga hiervoor naar www.perswijn.nl en klik op het tabblad abonnement.

De Gouden Ton

. Ooit had ik het plan om in mijn serie ‘grote’ boeken (als De grote wijnen van Bordeaux, De goede wijnen van Rioja) ook Piemonte op te nemen. Maar ik spreek geen Italiaans. En het gebied vond ik te groot, te complex. Paul Balke echter heeft zo’n boek wél gemaakt, in het Engels en uitgegeven in eigen beheer. Het heet Piemonte Wine and Travel Atlas. Indrukwekkend is de juiste term om dit groot-formaat werk te beschrijven. Ik denk dat niet eerder alle herkomstbenamingen – en dat zijn er nogal wat – van Noordwest-Italië zo diepgaand en deskundig werden beschreven. Verleden en heden komen per district aan de orde, evenals druivenrassen, grondsoorten, landschap, globale landkaarten, de regionale keuken en algemene wijnbeschrijvingen. Het geheel werd bovendien verrijkt met massa’s foto’s in kleur (overigens van wisselende kwaliteit). bezienswaardigheden geeft Balke ook, alsmede lijsten met namen van producenten. Als extra’s zijn Valle d’Aosta en Liguria in hun geheel opgenomen. Het Engels is soms wat houterig, maar als Nederlander heb je daar weinig last van. En in kaders en bepaalde overzichten zijn de lettertjes soms wel heel klein en dus moeilijk leesbaar Maar mijn grootste punt van kritiek is het ontbreken van producentenprofielen en hun wijnen. Verder dan namen en wat foto’s komt de auteur niet. Eigenlijk zou er een tweede boek moeten komen met die informatie. Dit alles neemt niet weg dat serieuze liefhebbers van Italiaanse wijn, om maar te zwijgen van vinologen en andere wijnstudenten, deze imposante uitgave zouden moeten aanschaffen. Het is een Barolo van een boek. De prijs bedraagt €49,50, en je kunt het bestellen via www.chateau-ostade.nl.

 

. Over Noord-Italië gesproken, maar dan het gewest Veneto, de oostkant, daar ligt een domein dat al sinds 1990 helemaal organisch werkt. Het heet Fasoli Gino, bestrijkt 60 hectare en wordt met passie geleid dor de gebroeders Amadio en Natalino Fasoli. Twee Fasoli-wijnen werden onlangs opgenomen in de Naturally Range van warenhuis Hema. De witte San Lazzaro Soave 2008 is een product met karakter, kruidiger ook dan de doorsnee-Soave, en rijker van smaak. Met bovendien wat sappig citrus- en wit fruit. Een prima partner voor o.a. enigszins kruidige visgerechten. De rode San Lazzaro Bardolino 2008 heeft een kenmerkende dus vrij lichte kleur, biedt flink wat rood fruit, samen met vleugjes van kruiden plus specerijen. Het is een wijn die absoluut fris moet worden geserveerd. Beide Hema-aanwinsten kosten €7,50 per fles, www.hema.nl.

. Voor de liefhebbers-van-het-goede is Italië natuurlijk ook een fantastisch vakantieland. Maar wat zijn beste logeeradressen, liefst niet massaal en wel comfortabel? Het antwoord op deze vraag geeft de Italië agriturismo & kleine hotels. Deze Hobb gids, derde editie, verstrekt overzichtelijk per regio allerlei buitengewoon prettige verblijfsplekken, de meeste op landelijke locaties. Het betreft beslist geen simpele boerenhoeven – wat de term ‘agriturismo’ doet verwachten – maar juist vrij luxe, sjieke bed & breakfasts, wijndomeinen, villa’s, castello’s en hotels. Elk adres wordt niet alleen bondig beschreven, de omgeving trouwens ook, maar tegelijk via vijf foto’s in kleur. Dikwijls zie je niet alleen een kamer, maar ook een zwembad. Prijsindicaties en websites ontbreken evenmin. En via het register kun je opsporen waar kooklessen gegeven worden, waar fietsen te huur zijn en waar de prijzen het laagst liggen. Veruit de grootste sectie – ruim de helft van de bijna 350  pagina’s – is gewijd aan Toscane. Zéér aanbevolen. Prijs €19,50, uitgever Spalder Publishing, zie www.hobb.nl.

. Heeft de Portugese Douro-streek het monopolie van Port? Net als het Champagne-gebied dat heeft voor Champagne? Wel qua naam, maar niet qua type. Want absoluut vergelijkbare, dus sterk op Port gelijkende wijnen worden inmiddels ook elders gemaakt. Alleen mogen ze natuurlijk geen Port heten. Voor een van die Portachtige producten gaan we even naar de regio Robertson, in Zuid-Afrika.

Om deze streek te bereiken moet je vanuit Kaapstad zo’n 160 kilometer in noordoostelijke richting rijden. Het landschap bestaat deels uit vlakke plateaus, deels uit golvend terrein. Er dwars doorheen stroomt de Breërivier. Beschuttende bergen geven een relatief warm, droog klimaat; tijdens de zomer kan het overdag soms 40 graden Celsius worden. Wel koelt het er ’s nachts meestal af, vanwege frisse oceaanlucht die het dal binnenvalt. De bodem van Robertson bevat op veel plaatsen kalksteen, waarop druiven goed gedijen, witte zowel als blauwe. Er bevinden zich bijna vijfhonderd druiventelers in de streek, plus ongeveer veertig domeinen. Veel van deze bezittingen verkochten hun druiven aanvankelijk aan een coöperatie of handelshuis, maar hebben zich inmiddels zelfstandig gemaakt. Zo persten de gebroeders Fred en Manie Viljoen in januari 1998 hun allereerste eigen wijn, op de familiebezitting Viljoensdrift. Aan de oever van de Breërivier heeft Viljoensdrift een klein proeflokaal met terras. Maar er is nog een tweede, leukere mogelijkheid om de wijnen te keuren: tijdens een rondvaart op een motorvlot. Aan boord kun je ook picknicken. Het platte vaartuig, Uncle Ben gedoopt, wordt doorgaans bestuurd door een van beide broers, en af en toe stil gelegd voor commentaar op de wijnen of het landschap. Manie Viljoen weet te vertellen dat in de 120 hectare tellende wijngaard heel milieuvriendelijk wordt gewerkt. Vanwege Robertsons droge klimaat komen plantenziekten sowieso nauwelijks voor, en kan bespuiten grotendeels achterwege blijven. De pluk vind deels met de hand, deels met een machine plaats – altijd ’s ochtends vroeg ‘om wyne te verkry met volop vruchtegeure’. Een van de specialiteiten is de Cape Vintage Reserve, een in de stijl van Port vervaardigde wijn. Wijnmaker Fred Viljoen gebruikt er ook een druivenras uit Portugal voor, souzão. Deze blauwe variëteit geeft veel kleur en heeft van nature een hoog zuurgehalte – wat wel zo prettig is in het toch zonnige Robertson. Net als bij echte Port wordt de gisting onderbroken door wat wijnalcohol toe te voegen. Er resteert dus onvergiste suiker in de wijn, wat de zoete smaak verklaart. Voorts krijgt de Cape Vintage een opvoeding van twee jaar op vat. We gaan de jaargang 2005 proeven. Mmmm…rozijnen, zuidvruchten, kruidig hout, een klein, vitaal houdend frisje, niet te zwoel, zwaar of plakkerig Bij blauwschimmelkaas op toast gaan we graag op drift met deze Viljoensdrift. Betaalbaar is-ie ook, adviesprijs €12,95. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

Het voor Uruguay zo kenmerkende druivenras tannat, er naartoe gebracht door een Fransman in 1870, was de aanleiding tot het creëren van bijzondere schilderijen. Een aantal kunstenaars  in Uruguay  kreeg van wijnproducent Juanicó het verzoek om tannat en zijn wijn te verbeelden. Dit resulteerde in de expositie Homenaje al vino Tannat, waarvoor twintig kunstenaars werken leverden. Bepaald steengoed is de creatie van Miguel Herrera.

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.