. Het op een heuvel tronende Château de Fesles ligt binnen Bonnezeaux, een mini-gebiedje langs de Loire dat een grote reputatie geniet voor zijn rijke zoete wijnen. Uiteraard levert Château de Fesles (sinds 1935 eigendom van de in Bordeaux gevestigde wijnbouwer Bernard  Germain) een Bonnezeaux, een excellente zelfs. De goudkleurige 2005 heeft een prachtig, Sauternesachtig parfum en een ingetogen rijke smaak met elementen van zoete vruchten – ik moest denken aan rijpe peer gedoopt in een honing-karamelsaus – die eerder elegant dan heftig is (halve fles 29,50 euro, hele 47,50 euro). Maar van de 35 hectare tellende wijngaard worden ook droge wijnen gemaakt – die voortreffelijk kunnen rijpen. Neem bijvoorbeeld de florale Chenin Sec “La Chapelle”2004, een Anjou die nog volstrekt vitaal is, met zachte zuren, wit fruit, zuidvruchten, een vleugje notigheid en hints van zowel mineralen als specerijen – een beste begeleider van vis in een romige saus (18,25 euro). Ook de rode Cabernet Franc “Vieilles Vignes”” 2006 mag er wezen, dankzij de soepele, beslist niet schrale noch te plantaardige smaak die vooral fruit bevat, van bessen en zwarte vruchtjes (8,50 euro). Bij GVF de Bourgogne, www.gvfdebourgogne.nl.

. Riet Vanhaeke, uit Vlaanderen, zond nog een door haar bedachte wijnspreuk in.

Een heerlijke fles wijn maakt
vrouwen vinniger
mannen pinniger
vriendschap inniger

. ’s Werelds op één na grootste wijnfirma, het familiebedrijf Gallo, heeft op voorbeeldige wijze de uitmonstering van zijn Californische wijnen verbeterd. Er zijn nu drie duidelijke lijnen: Gallo Family, Coastal Vineyards en Turning Leaf. Die laatste lijn, gelukkig met schroefsluiting, biedt de hoogste kwaliteit. Ik heb genoten van de Gallo Turning Leaf Shiraz Dry Rosé 2006, een zuivere, ferme door aardbeien en andere rood fruit getypeerde, heel licht kruidige, behoorlijk volle wijn. Voor 5,99 euro staat hij bij o.m. de supermarkten van Coop, Jumbo en Spar. Nog meer kwaliteit bood de Gallo Turning Leaf Pinot Noir 2006, een echt heerlijke, vrij genereuze, door rijpe rode vruchten gekenmerkte Californische creatie die in de winkels 6,99 zou kosten – als hij hier verkrijgbaar zou zijn. Op het moment van schrijven is hij dat wonderlijk genoeg nog niet, maar dat gaat hopelijk snel veranderen. Iemand die hierover het laatste nieuws weet, is de directeur van Gallo Nederland, Marcel van Dijk, marcel.vandijk@ejgallo.com.