Na de memorabele, uitbundig gevierde bestaans- en werkjubilea van vorig jaar – van o.a. Peter Bruins (40 jaar maître-sommelier bij De Bokkedoorns), Ronald de Groot (30 jaar PersWijn), Kwast Wijnkopers (40 jaar), LFE (50 jaar), De Monnik Dranken (100 jaar) –  mag wellicht stilletjes gememoreerd worden dat ik zelf in 1969, 50 jaar geleden dus, mijn eerste woorden over wijn op papier zette.

Het ging over een ontmoeting met Madame Bollinger die ik bij haar thuis in de Champagne had bezocht, op mijn eerste wijnreis met mijn eerste auto. Stapels wijnknipsels en 118 wijnboeken later schrijf ik nog steeds met véél plezier over wijn, nu al bijna twaalf jaar voornamelijk op deze website. Die inmiddels door meer dan een kwart miljoen individuele levensgenieters werd bezocht. Maar laat dit genoeg zijn over het verleden, nu vrolijk naar het heden.

Het nieuwe jaar krijgt via dit webmagazine een vliegende start, met meer dan 65 wijnen die een hoeraatje verdienen. Ze komen uit dertien verschillende landen, van ruim dertig verschillende leveranciers, en kosten vanaf €3,99 per fles. En er is méér, zoals de culinaire combinatie van onze jongste Master of Wine, en een virtueel bezoekje aan de grootste Griekse wijnstreek en zijn omgeving.

WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Erbeldinger Weissburgunder Brut
Deutscher Sekt Rheinhessen
Deze met goud bekroonde, à la Champagne vervaardigde, negen maanden gerijpte  bubbelwijn van Stefan en Christoph Erbeldinger – ze beheren met hun familie 38 hectare –  schuimt stevig en heeft in zijn vrij pittige smaak behalve frisse zuren ook een kruidig notig aroma en discreet wat fruit. Wat ‘m een geheel eigen karakter geeft, en geresulteerd heeft in een gouden medaille. De wijn wordt aangeboden door www.anfors-imperial.com voor €16,50.

Fraulein HU
Deutscher Perlwein
Op het 17 omvattende domein dat Katharina Wechsler van haar ouders had overgenomen in Rheinhessen, trof ze 2 hectare aan met huxelrebe – en ze had geen idee wat daarmee te doen. In elk geval geen min of meer zoete stille wijn maken, zoals elders vaak gebeurt. Uiteindelijk koos Katharina (rechts) voor een licht parelende wijn op basis van bewust heel vroeg geplukte druiven. Die dus niet te veel suiker hebben, maar wel goede zuren. Zodoende creëerde ze een vrij lichte (11 procent alcohol), opwekkend prikkelende, discreet druivige wijn met alleen een vleugje zoet. Verre familie van Prosecco zou je kunnen zeggen. Deze Fraulein HU kost €11,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina.

 


Mezza di Mezzacorona

Vigneti delle Dolomiti
Voor liefhebbers van Prosecco komt uit het Italiaanse hoge noorden een prettig geprijsd, wat meer dimensie biedend alternatief, de Mezza van de eminente coöperatie Mezzacorona. Zijn bescheiden belletjes kreeg de wijn dankzij een tweede vergisting in tanks, en als druivenrassen koos men 60 procent chardonnay met half zoveel pinot blanco plus een restje müller-thurgau. De koele berglucht van de Dolomieten komt terug in de frissige smaak die ook een milde toetst heeft, iets van citroen/limoen, een snufje kruiden en wat aardsheid.  Fles €5,99 bij www.jumbo.com.


Montes Sparkling Angel Brut
Zapallar
Zapallar, 180 kilometer ten noordwesten van Santiago, geldt niet alleen als een van Chili’s beste badplaatsen, maar is tegenwoordig tevens de naam van een wijngebied. Waar in relatief koele condities – op 7 kilometer van de kust – druiven groeien voor een mousserende wijn van Montes, de Sparkling Angel. Pinot noir vormt 70 procent van de blend, de rest bestaat uit chardonnay. En net als een hele goede Champagne onderging de wijn een kelderrijping van drie jaar. De sprankelende engel heeft een levendige mousse, smaakt sappig, correct fris en een tikje rijp tegelijk, terwijl bovendien schakeringen van noten en zacht citrusfruit te ontdekken zijn. Richtprijs €16,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Cape Point Sauvignon Blanc 2017
Cape Town
Het enige wijngoed op het schiereiland van Kaap de Goede Hoop is Cape Point Vineyards dat ook een park en een restaurant heeft. De met uitsluitend witte druiven beplante, hellende wijngaard telt 22 hectare, terwijl witte en blauwe druiven nog worden bijgekocht in regio’s verderop. Sauvignon Blanc is de specialiteit en werd zowel in eigen land als internationaal vaak onderscheiden. Zo kreeg de 2017 viereneenhalve ster (van de mogelijke vijf) in de Platter’s Wine Guide 2018. Het is een geurig wijn, groen kruidig, mild citrusachtig en groen fruitig, een wijn die enerzijds bijna mineralige zuren heeft en anderzijds een sappige vulling. Hij paste perfect bij de zuurkooltaart met gerookte spekjes en gerookte zalm die Julie Duijker aan onze lunchgasten serveerde. Fles €13,50 bij www.wijnkoperijdelange.nl.

 
Château Larroque 2017
Bordeaux
Sinds Marie-Christine, de dochter van Henri Ducourt, de leiding kreeg over Château Larroque is er véél veranderd en véél geïnvesteerd. Vrijwel de gehele circa 60 hectare tellende wijngaard van deze Bordeaux-bezitting werd herplant, en bovendien onderging het uit 1348 daterende château een restauratie. Voorts moderniseerde men de kelder. En de wijnkwaliteit? Die steeg navenant, getuige o.a. de witte 2017 Bordeaux, een pure Sauvignon Blanc. In zijn smaak combineert deze sappige wijn viefheid met buxus, citrus, wit fruit en een vleugje mildheid; dit is een wat aimabeler type Sauvignon Blanc en toch heel kenmerkend. Adviesprijs €7,95, adressen via www.boomsma.frl.Château Thieuley 2017
Bordeaux
De zomer is nog ver weg, maar deze witte wijn brengt ‘m al wel naar binnen, gezien zijn zomers karakter. Je proeft limoen en ander fris citrusfruit, groene kruiden, veel sap en niet te veel alcohol, 12,5 procent. De aroma’s van sauvignon blanc zijn het markantst aanwezig, en zowel sauvignon gris als sémillon verstrekken wat extra dimensie. Zijn maker is een universitair geschoolde vrouw, Marie Courselle (links op de foto) die samen met haar zuster Sylvie eigenaresse is van Château Thieuley dat een wijngaard heeft van 80 hectare. Actieprijs €9,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Dourthe No 1 Sauvignon Blanc 2017 
Bordeaux
Het in Bordeaux gevestigde huis Dourthe, dat al geruime tijd behoort aan de groep Thiénot (oorsprong Champagne), lanceerde ruim dertig jaar geleden Dourthe No 1. Een merk dat sterk is gebleven. Voor de witte versie gebruikt men uitsluitend sauvignon blanc waarvan een Nieuw-Zeelands gestijlde wijn werd gecreëerd, een wijn met uitgesproken plantaardige aroma’s – verse groene kruiden voorop –  plus een flinke frisheid, sappigheid en plezierige wat fruit. Prima om van te sippen bij bijvoorbeeld sliptong. Reguliere prijs €12,95 bij o.a. www.wijnkring.nl. Zie ook de banner.
Haloze Blanc 2017
Stajerska Slovenija
Behalve in Südsteiermark, zeer zuidelijk in Oostenrijk, is de wijnfamilie Gross (47 hectare) actief in het aangrenzende Slovenië. Waar het terrein – voornamelijk kalkheuvels met terrassen – eigenlijk net zo Toscaans aandoet als in Steiermark, zij het dat er wat minder regen valt. De Haloze 2017 is een gedistingeerde, door de gids Falstaff met 90 punten bekroonde compositie van gelijke delen furmint, laski rizling (welschriesling) en 20 procent sauvignon blanc. Deze floraal geurende, frisse, vrij volle wijn smaakt naar o.m. bladgroen, kruiden, witte vruchten en citrus, wat ‘m best diepgang geeft. Kortom, een verwelkomend ‘hallo’ verdient de Haloze beslist. Fles deze maand €12,50 in plaats van €13,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.


Joseph Drouhin LaForêt Chardonnay 2016
Bourgogne
‘Ik stel mijn LaForêt Chardonnay samen als een parfum’, stelt Véronique Drouhin, ’wij hebben een palet van aroma’s en smaken. Bourgogne Nord Auxerrois voor frisheid en karakter, de Côte d’Or voor finesse and elegantie, de Mâconnais in het zuiden voor charme en fruitigheid’. Voorts werd een deel van de 2016 in eikenhouten vaten opgevoed, hetgeen de notigheid in deze sappige, zacht frisse, vaag citrusachtige wijn verklaart, alsmede zijn discrete roosteraroma’s. Prijs €12,99 bij www.gall, zie de banner.

 


Meyer-Fonné Pinot Blanc 2017
Alsace
In het kleine Katzenthal, hartje Elzas, is het domein Meyer-Fonné gevestigd. Waar niet alleen druiven verwerkt worden uit het eigen dorp, maar uit nog zes andere gemeenten. De 13,5 hectare van Félix Meyer liggen dus zeer verspreid. Hij rooide de voor hem niet interessante  sylvaner, maar werkt wel graag én goed met pinot blanc. Een smakelijke getuige daarvan is de Meyer-Fonné Pinot Blanc 2017 waarin kruiden, sappigheid, zachte zuren en subtiele fruitnuances, zoals van peer, zich plezierig presenteren. Ontzettend lekker bij o.a. een quiche lorraine. Prijs €11,25 bij www.colaris.nl of klik op de banner.


Mosaico 2017
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
De 55 jaar jonge coöperatie Moncaro is gezeteld in het groene, heuvelige hart van Marche (Oost-Italië). En van de 800 hectare die de leden bezitten – en duurzaam bewerken – zijn er 450 beplant met de verdicchiodruif. De daarvan vervaardigde Mosaico uit 2017 is een aimabele witte wijn, ietwat mild van stijl, met een klein kruidje en sappig wit fruit. Hij doet enigszins denken aan een Pinot Blanc uit Alsace. Net zo aimabel is zijn prijs, €4,99 bij www.plus.nl, zie de banner.

josbeeres-banner

Nord Est Vermentino di Sardegna 2017
Sardegna
Sardinië, je ziet de wijnen van dit eiland hier weinig. Best jammer, want zowel wit als rosé en rood kunnen echt lekker zijn. Een wél verkrijgbare bianco is de Nord Est Vermentino 2017. Het betreft een coöperatiewijn van Cantina del Vermentino. Dit bedrijf met zijn sobere witte gevel staat even buiten Monti, een plaatsje langs de Vermentino route, noordwestelijk op het eiland. Specerijen en kruiden zijn het duidelijkst present in de geur en smaak van deze Sardijnse specialiteit, tegen een achtergrond van frisse citrus en subtiel wat notigheid, samen met een correcte zuurgraad en een beheerste 12,5 procent alcohol. Dit is prima partner voor kruidige visschotels en hartige taarten. Hij kost gewoonlijk €9,70, info via www.heisterkamp.com.


Pulpo Albariño 2017
Rías Baixas
Op het vooretiket staat als producent Pagos del Rey, maar wie is dat? Welnu, Pagos del Rey behoort aan Félix Solís, een gigagrote, buitengewoon succesvolle onderneming die actief is in allerlei Spaanse regio’s, alsmede buiten Spanje, en die o.a. staat in de tophonderd van ’s werelds beste wijnhuizen. Kwaliteit kan dus van deze Galicische wijn worden verwacht – en wordt ook geboden. Frisse zuren, met fris fruit van citrus en groene appel markeren zijn sappige, niet te lichte smaak die bovendien vaag iets heeft van bladgroen. Zalig bij zeefruit en vis. Fles €7,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100


Ronsard Blanco 2016
Penedès
Het was met aarzeling dat ik de fles van deze Catalaanse wijn opende, want zou hij nog fris zijn, uit 2016?  Gelukkig bleek dat het geval te zijn. Sterker nog, de uit duurzaam geteelde parellada, macabeo en xarel.lo gecomponeerde, elegante wijn smaakte zelfs pittig fris, en kon mooi met sushi worden gecombineerd. Een bescheiden kruidigheid en fris citrusfruit waren eveneens waarneembaar. De mensen achter deze wijn? Leden van de familie Cusiné en hun bedrijf Paxvinum. Richtprijs €9,50, info via www.heisterkamp.com.


Steenberg The Black Swan Sauvignon Blanc 2017
 Constantia
Een van de oudste wijnbezittingen in Zuid-Afrika, het historische Steenberg, is gewoon schitterend. Het heeft een wereldklasse golfbaan, twee goede restaurants, een hotel – en brengt van eigen druiven  (60 hectare) en aangekochte een royale reeks kostelijke wijnen voort. Tot de allerbeste behoort The Black Swan, een Sauvignon va n eigen grond. De met ***** in de Platter’s Guide bekroonde 2017 is heel smakelijk en rijk aan dimensie. Groene kruiden, limoen, kruisbessen en ander groen fruit, dit soort schakeringen zitten allemaal fraai verpakt in deze super-Sauvignon. Te koop bij www.degoudenton.nl.

 


Tahuna Sauvignon Blanc 2018 
Malborough
Met eerdere jaargangen won deze wijn gouden medailles in Duitsland, Korea, Oostenrijk, Singapore – en de 2018 ontvang er nu ook een in Abcoude. Want hij is heel geurig (buxus, groene kruiden), heel aromatisch (dezelfde elementen, met ook groen fruit), heel sappig, heel vief en heel zuiver. De producent is Sileni, anno 1998 gesticht in Hawke’s Bay op North Island, maar het merendeel van de druiven – met voorop sauvignon blanc – komt tegenwoordig uit Marlborough op South Island. Fles €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.


The Grape Whisperer 2018
Marlborough
Na in eigen land getrouwd te zijn emigreerden Jean-Charles van Hove en diens vrouw  Marguerite naar Nieuw-Zeeland. Waar Jean-Charles (foto) als afgestuurde oenoloog in dienst trad bij diverse wijnbedrijven. Anno 1998 kocht het koppel een braak liggend perceel van 10 hectare in Marlborough, en beplantte het, Clos Marguerite. Tegenwoordig werken ze daar fulltime – en produceren diverse opperbeste wijnen. Een daarvan is The Grape Whisperer, een Sauvignon Blanc. Sappig fris, geurend naar vooral buxus en met een vergelijkbaar aroma in zijn smaak, die ook groene kruiden en mild groen fruit offreert. Men fluistert dat deze superieure Sauvignon beste maatjes is met o.m. mosselen, oesters, fris aangemaakte salades, verse geitenkaas en gebakken vis met citroensap. Fles €10,40 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Zuccardi Chardonnay 2017
Tupungato Valle de Uco
Het is alsof je op een verre planeet een set van Star Wars ziet, bij het aanschouwen van de kelder die de familie Zuccardi in de Argentijnse Valle de Uco liet bouwen. Ook van binnen heeft het complex opmerkelijke facetten, waaronder de aanwezigheid van een hele batterij grote betonnen eieren waarin wijn wordt vergist. Als een soort Luke Skywalker heerst over dit gebouw van $15 miljoen de internationaal geprezen wijnmaker Sebastián Zuccardi. Van druiven die op 1250 meter hoogte groeien maakte hij een notige, krachtige, charmerende Chardonnay die mond breed en sappig vult met het allerrijpste tropische fruit. May the wine be with us. Fles €12,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Neleman Tempranillo organic 2017
Valencia
In januari aan de rosé, waarom eigenlijk niet? Alleen al bij een kippetje, tacos en Aziatisch. Een hele nette versie is de bleek oranje getinte Spaanse van Derrick Neleman, ter plekke gemaakt van tempranillodruiven in de streek Valencia. ’t Is geen hemelbestormer, wat ook niet hoeft voor €6, maar een prettige wijn met een frisse kern, sappigheid en licht gekruid drupsfruit. Te koop bij www.hema.nl.
Sangre de Toro rosé 2017
Catalunya
Deze Catalaanse rosé op basis van garnacha en cariñena werd bij Torres bij heel lage temperatuur langzaam vergist, namelijk bij slechts 14 graden Celsius. Wat mede verklaart waarom-ie zo lekker fruitig is en trakteert op o.m. milde rode vruchtjes, sinaasappel en andere citrus. Qua structuur neigt de wijn naar soepel, bijna iets vet, en ook sappig; goed koelen is derhalve het devies. En zijn blank oranje tint? Die kreeg deze Sangre de Toro dankzij de vier à zes uur dat de kleur gevende schillen weekten met het verse druivensap. Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Altocedro Vajo Rojo 2017
Mendoza
Zijn vader was makelaar in wijn en druivenconcentraat, maar Karim Mussi zelf werd wijnbouwer. Zijn eerste wijngoed stichtte hij ruim twintig jaar terug, in Argentinië’s  hoog gelegen Valle de Uco. Hij doopte het Altocedro, en het bestrijkt ruim 50 hectare. Twee andere domeinen zouden volgen. Hoe Karim (links) de wijnstijl van Altocedro ziet? ‘Het is een terroir gedreven bodega, en de wijnen hebben altijd een zekere frisheid.’ Een prettige kouverdrijver is de Vago Rojo, een uit 60 procent malbec, 25 tempranillo en 15 cabernet sauvignon gecomponeerde wijn met in zijn gespierde smaak vooral mild, zondoorstoofd zwart fruit en een zekere kruidigheid. Prijs €10,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.


Argento Reserva Malbec 2014
Mendoza
De man achter Bodega Argento is Alejandro Bulgheroni, een Argentijnse oliemagnaat die in diverse landen een heel portfolio aan wijnbedrijven verwierf. De vrouw achter Argento heet Silvia Corti (foto) die al een jaar of vijftien de wijnen maakt – en die dol is op Malbec. Ze werd universitair geschoold als landbouwkundig ingenieur en als oenoloog. Haar nog behoorlijk vitale, zacht frisse, stevige, nahangende Reserva Malbec 2014 onderging een negen maanden durende opvoeding in vaten van Frans eikenhout. Vandaar het kruidige hout dat de donkere aroma’s en die van zowel zwarte vruchten als rijpe bessen completeert. Fles €11,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Blackhawk Shiraz 2017
California
Wie deze Californische kanjer (14,5 procent alcohol) gemaakt heeft, is onduidelijk, aangezien de wijn in Nederland anoniem werd gebotteld.  Maar dat doet er ook niet toe: wat in de fles is belangrijker dan wat erop staat. In de verwarmende, door Californische zon gekarakteriseerde smaak zijn milde vanilletonen duidelijk present, naast zondoorstoofd fruit, sap en een aimabele kruidigheid. Normaliter rekent www.wijnbeurs.nl €9,99 per fles.


Black Stallion Pinot Noir 2016
Los Carneros
Langs de fameuze Silverado Trail in Napa Valley was ooit het  Silverado Horseman’s Center gevestigd, met paardenmanege met een grote hal waar wel drieduizend toeschouwers naar concoursen konden kijken. Vandaag de dag dient het complex als onderkomen voor de prestigieuze Black Stallion Winery die sinds 2010 behoort aan de wijnfamilie Indelicato. Uit het ’s ochtends vaak mistige, relatief koele gebied Carneros werden de druiven betrokken voor een nu zachte, rijpe, tegelijk echt stevige en sappige Pinot Noir, een soort vuist in fluweel, met heel rijp rood fruit, vanille en kruidigheid. Adviesprijs €31,99, verkooppunten via www.lfe.nl.

 

Boschendal Lanoy 2016
Western Cape
Een immens gazon met hier en daar vijvers, enkele prieëlen, groepjes ranke parasoldennen en een spectaculair decor van bruine bergen tegen een strakblauwe hemel: ziedaar de misschien wel mooiste picknickplek van Zuid-Afrika. We zijn op het historische Boschendal, langs de weg van Stellenbosch naar Franschhoek, en hebben als lunch een rieten mand ontvangen met stokbrood, crackers, vispâté, komkommerhumus, salades, kazen en andere smakelijke waar – en de wijnen daarbij komen van het eigen domein. Want van de 2240 hectare die de Boschendal bestrijkt, zijn zo’n 200 met druivenstokken beplant. Een rode klassieker daarvan is de Lanoy, samengesteld uit circa 85 procent cabernet sauvignon en 15 merlot. Naast zonnekracht en rijpheid biedt deze Western Cape een vriendelijke frisheid, besfruit, vaag iets van pruimen, discrete roostertonen een zachte kruidigheid. Te koop voor €8,95 bij o.a. www.winelist.nl, zie de banner.


Campo Viejo Reserva 2014
Rioja
Een reus in Rioja, ziedaar Campo Viejo, jaarvolume zo’n 24 miljoen flessen. Een omzet die te danken is aan goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Voor die kwaliteit tekenen drie vrouwelijke wijnmakers die – dankzij een giga investering van de Franse multinational Pernod-Ricard, de eigenaar – sinds 2001 beschikken over een imposant, uitstekend toegerust keldercomplex compleet met een spectaculaire, ondergrondse vatenhal. Het is in deze ruimte dat de Reserva 2014 anderhalf jaar verbleef. Het vatcontact heeft de wijn een kruidige houttoets gegeven, alsmede wat vanille, ter verrijking van het zachte besfruit. Stevigte, sap en rijpheid zijn andere aspecten van deze Rioja, een blend van 85 procent tempranillo, aangevuld door graciano en mazuelo. Fles €8,50 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Cartagena Pinot Noir 2017
La Abarca Valle de San Antonio
Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden was die dit risicovolle project wilde steunen. Toch slaagde María Luz Marín (links). Ze kocht grond in de San Antonio Valley, bij het dorp La Abarca (4 kilometer van de oceaan) plantte er negentien jaar geleden de eerste druivenstokken, bouwde later nog een eigen kelder en werd de trotse eigenaresse van Casa Marín. Dat inmiddels ook internationaal een uitstekende reputatie geniet. Samen met haar team maakt ze tegenwoordig vier soorten Pinot Noir, waarvan de Cartagena misschien wel de fruitigste is, gezien zijn gulle dosis zwart fruit, met nog spatjes rood en bes. Een vleugje kruidig hout zorgt voor enige ondersteuning, en sappigheid is eveneens present. De aanbieder is www.okhuysen.nl, de prijs €13,95, zie de banner op de startpagina.


Casa Amada Carmenère Reserva 2015
Valle de Colchagua
Dat deze inmiddels bijna vier jaar oude wijn rijpheid vertoont, is begrijpelijk. Je ziet het, je ruikt het, je proeft het. Dat hij donkertonig is – laurier, leder, drop – laat zich eveneens verklaren, want die aroma’s zijn, met die van zwarte vruchten, heel typerend voor de hoofdzakelijk in Chili groeiende variëteit carmenère. Die de grote specialiteit is van Casa Amada ofwel Bodega Santo Domingo ofwel Casa Silva. Een fles van deze volle wijn kost bij www.mitra.nl €10,99 en bij zes tegelijk krijg je er een gratis (zie de banner).

 GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Casarena 505 Malbec 2017 
Mendoza
Anno 2007 werden door Bodega Casarena de gebouwen van een honderd jaar oude kelder geheel gerenoveerd,  teneinde daar de druiven te verwerken van 160 hectare eigen wijngaarden. Die verdeeld zijn over vier locaties. Een heel plezierige rode wijn daarvan is de 505 Malbec die een beetje vatrust kreeg, en voor het overige een milde, vrij stevige smaak heeft, met zowel donkere als enigszins rijpe tonen – elementen die ‘m heel aantrekkelijk maken bij winterse, huiselijke gerechten, denk aan boerenkool met worst en andijviestamppot met een slavink. Te koop voor €9,95 bij www.degoudenton.nl.


Castell’ in Villa 2014
Chianti Classico
Je zou deze Classico een klassieke Chianti kunnen noemen. Dit alleen al wat betreft zijn herkomst: een voormalig kloosterdomein waarvan de origine terug gaat tot de 13e eeuw (en dat nu dozijn gastenkamers heeft). Deze gehele bezitting bestrijkt zo’n  300 hectare waarvan 44 beplant zijn met druivenstokken. Voor de Castell’ in Villa 2014 werd alleen de traditionele Chianti-variëteit sangiovese gebruikt, terwijl de opvoeding gedurende twaalf maanden geschiedde in traditionele foeders van Sloveens eikenhout. Voor zijn leeftijd vertoont de wijn nog een goede vitaliteit, naast uiteraard rijpe tonen, terwijl tevens sappigheid en zacht besachtig fruit acte de présence geven. Wij hebben er zéér van genoten bij een lamsrack. Fles €21,50 via www.anfors-imperial.com.


 

Castello di Severino Primitivo 2017
Puglia
In Puglia, ‘de hak’ van Italië, opereert Cantine Teanum, een eigentijds geëquipeerd wijnbedrijf  dat over 165 hectare eigen druivenakkers beschikt. En dat in Foggia een leuke wijn- en spijsbar geopend heeft. Een leuke rode wijn van Teanum is de Castelli di Severino Primitivo die je een soort allemansvriend zou kunnen noemen, ook qua prijs. De jaargang 2017 smaakt nu al vrij rijp en zacht, met mildheid en vaag wat fruit. Ga maar uit van hooguit €6,95 per fles. Adressen via www.boomsma.frl.


Château de Goëlane Choeur de l’aube 2015
Bordeaux Supérieur
Donkere aroma’s (laurier, drop, leder) typeren deze sappige en tegelijk beklijvende Bordeaux Supérieur. Dit met dank aan het merlotdruif die in de aanplant domineert, met 75 procent. Terwijl als assistent de cabernet sauvignon fungeert, en petit verdot met een paar procentjes eveneens present is. Het markante château behoort al meer dan zes decennia aan de familie Castel die er momenteel een nieuwe kelder bouwt. In totaal bestrijkt de wijngaard een indrukwekkende 71 hectare. Fles €8,99 bij www.plus.nl. zie de banner.

 


Château des Monges 2015
La Clape
Twaalf jaar terug streken baron Paul de Chefdebien en diens vrouw Marie-Claude neer op het deels heuvelige kustgebied La Clape, tussen Narbonne en de Middellandse Zee. Ze werden eigenaren van Château Abbaye des Monges, een historisch wijngoed rond een oude kloosterkapel en temidden van 30 hectare druivenstokken. Bij het drinken van hun rode Château des Monges riep een dorpsgenoot spontaan (ik had de aangebroken proeffles meegebracht) ‘Wát een lekkere wijn.’  De zachtheid van zijn kleur komt terug in zowel de geur als smaak, die tegelijk sappig is en vriendelijk kruidig, met een ondertoon van laurier en zwarte vruchten. Wat allemaal te danken is aan de druivenmix van gelijke delen carignan, grenache en syrah, plus 10 procent mourvèdre. Bij www.hema.nl kost een fles €7,50.


Collefrisio Apassimento 2016
Italia
Eenzaam in een verstild landschap met bergen in de achtergrond staat het hoekige kelder- en ontvangstcomplex van Collefrisio. Dat door 35 hectare druivenstokken  wordt omgeven. We zijn hier in Abruzzo, aan de oostkant van Midden-Italië. Een van de meest speciale wijnen die het bedrijf uitbracht, is de Apassimento 2016 waarvoor men het merendeel van de druiven heel lang liet hangen, zodat ze een beetje uitdroogden en hun suikergehalte steeg. Een hoofdrol werd toegekend aan de montepulciano (60 procent) die gezelschap kreeg van gelijke delen merlot en sangiovese. Dit trio heeft een kruidig fluwelige, milde en ook stoere wijn 2016 gegeven met zowel rijpe elementen als die van heel rijp besfruit en katjesdrop. Voor deze op loodzware fles gepresenteerde winterwijn wordt €14,95 gevraagd door www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.Collin-Bourisset Régnié 2017 
Beaujolais
Een gevestigde naam in de zuidelijke Bourgogne en de Beaujolais is Maison Collin-Bourisset, dat gelieerd is aan Maison Jean Loron. De donkerrode Régnié 2017 ervan trakteert op dik zwart fruit, sappigheid, frisheid – en eigenlijk alles wat je van de tiende cru uit de Beaujolais mag verwachten. Met als prettige bijkomstigheid dat hij slechts €5,99 per fles kost. Deze krappe-beurs Beaujolais staat op het schap en de website van www.lidl.nl.


Cru la Maqueline 2016
Bordeaux
Op het etiket van deze wijn vind je een vignet van een druivenblad en een paardenhoofd. Met reden, want de bezitting waar de donkerrode Bordeaux werd geboren is behalve wijndomein (van 30 hectare) tevens een gerenommeerde paardenfokkerij. Philippe en Catherine Castel, van de bekende wijnbouwersfamilie, zijn de eigenaren van dit in Macau gesitueerde landgoed. Hun vrij levendige 2016 heeft als samenstelling ruim 90 procent merlot, aangevuld door enkele procenten petit verdot cabernet sauvignon. Het hoge aandeel merlot verklaart het donkere, (katjes)dropachtige aroma, en het rijpe fruit van zwarte vruchten en bessen, terwijl deze eetwijn ook de nodige kracht heeft. Fles €7,99 bij www.jumbo.com.

 

 

Cypress Vineyards Zinfandel 2017
California
Je zou ‘m een Amerikaanse mannetjesputter kunnen noemen, Jerry Lohr (links) die ongeveer een halve eeuw geleden uit het niets een wijnbedrijf creëerde van honderden hectaren in diverse Californische regio’s. Een van de merken waarmee hij en zijn kinderen werken is Cypress Vineyards. De Zinfandel 2017 daarvan offreert een uitgesproken sappige, mondvullende smaak waarin milde roosteraroma’s en mild fruit, waaronder dat van zwarte kersen verrukkelijk met elkaar verkeren. Overigens bevat deze zeer Californische, uit twee gebieden afkomstige zonnewijn ook 15 procent alicante bouschet en bijna half zoveel petite sirah. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Domaine Garric 2017
Minervois
Zijn 14,5 procent alcohol geeft al aan dat dit een stevige, warmte brengende wijn is. Prettig dus op een koude winterdag. Zo te zien werd hij voor het desbetreffende domein gebotteld door de zeer betrouwbare coöperatie van Laure-Minervois. Syrah en grenache zijn de druiven. Behalve kracht verstrekt deze Minervois kruidigheid, een zachte, vitaal houdende frisheid en rijp zwart fruit. En zijn prijs is relatief licht, €6,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.
Domaine Brunely 2016
Gigondas
Het door zijn grootvader gestichte Domaine Brunely werd ruim twintig jaar geleden overgenomen door Charles Carichon die het sindsdien gedreven drijft, tegenwoordig samen met zijn zoon Edouard. De ongeveer 70 hectare liggen in het zuidelijke Rhône-dal binnen maar liefst zes verschillende herkomstbenamingen. Daartoe behoort Gigondas, het kleine koninkrijk van de blauwe grenache. De stokken die het domein daar heeft, zijn veertig tot negentig jaar oud. Veel wijnen uit dit gebiedje plegen heftig zijn, maar dit geldt niet voor de 2016 van Charles Carichon. Het alcoholgehalte  schommelt rond de 13 procent en de wijn heeft bovendien een vief houdende frisheid. Wat te danken kan zijn aan de 20 procent mourvèdre die de grenache tegenspel biedt. Voor het overige smaakt deze goede Gigondas vooral kruidig, met voorzichtig wat fruit van bessen en zwarte vruchten. Adviesprijs €21,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 
Domaine Georges Vernay Sainte Agathe Syrah 2016
Collines Rhodaniennes
Zijn kostelijke, schaarse Condrieu uit het gelijknamige dorp (noordelijke Rhône-dal) maakte Georges Vernay in wijnland beroemd, en later is hij naast deze witte wijn ook rode soorten gaan maken. Wat dochter Christine (foto; haar vader leeft niet meer) is blijven doen. Met even veel toewijding en talent. Haar Sainte Agathe is een 100 procent syrahwijn van graniethoudende hellingen. Zijn herkomstbenaming is een vrij eenvoudige, Collines Rhodaniennes, maar zijn opvoeding is als die van een grote wijn, namelijk een jaar op vat. Bovendien werden de druiven organisch gecultiveerd. De niet te zware noch te lichte wijn (12,5 procent alcohol) offreert een stijlvolle mix van kruidig hout, laurier en sappig fruit, richting milde zwarte vruchten, terwijl een zachte frisheid hem goed verteerbaar maakt. Heel fraai allemaal, en heel lekker. Fles €29,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 

 

Domaine de Montcalmès 2015
Terrasses du Larzac
Twintig jaar geleden bottelden Frédéric Pourtalier (foto) en diens vader hun eerste wijn, nadat eerder alle druiven naar een coöperatie werden gebracht. Succes bleef niet uit, en vandaag de dag geniet hun Domaine de Montcalmès – 22 hectare, verdeeld over vier gemeenten in de Languedoc – een zeer goede reputatie, bijna een cultstatus. De enige rode wijn wordt samengesteld uit 60 procent syrah plus gelijke delen grenache en mourvèdre, alle afkomstig van laag renderende stokken. De 2015 ging zo’n twee jaar op vat, en het gerucht gaat dat veel van de fusten afkomstig waren van het wereldberoemde, Bourgondische Domaine de la Romanée-Conti. In de sappige, stevige maar toch verfijning biedende smaak zijn behalve rijpe tannines tevens schakeringen waar te nemen van kruiden, vanille en heel rijpe zwarte vruchten plus bessen. Fles €31 bij www.sauterwijnen.nl.

Domaine Thillardon Chénas Les Carrières 2017
Beaujolais
Biologische druiventeelt, handsortering na de pluk, geen sulfiet, vergisting van intacte druiven bij lage temperatuur in een zwaartekrachtkelder, geen filtering: Paul Henri Thillardon past het allemaal toe. En maakt dus van zijn 12 hectare opmerkelijke, natuurlijke wijnen. De Chénas Les Carrières (van 2 hectare) is daar een voorbeeld van. Vlezige, zuivere smaak, gul voorzien van sappig zwart fruit. Wel wat rijper dan je wellicht van een cru uit 2017 zou verwachten, maar toch gulle genoegens gevend. Geprijsd op €24,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.


Dominio Romano Camino 2016
Ribera del Duero
Vanuit Catalonië maakte de familie Cusiné (van o.a. de bodega Parés Baltà) een flink zijsprong westwaarts naar Ribera del Duero. Waar, centraal in die streek, het wijnbedrijf Dominio Romano werd gesticht. Uit biologisch geteelde tinto fino (regionale tempranillovariant) ontstond de Camino 2016, een acht maanden in vierhonderd-liter fusten opgevoede, gespierde wijn die de mond op sappige wijze breed vult met toetsen van vanille, heel rijp besfruit en een aimabele kruidigheid die in de flinke afdronk aanwezig blijft. Importeur www.wijnkoperijdelange.nl verkoopt ‘m voor €20,50.

 

 

Domiziano Negroamaro del Salento 2017
Salento
’t Is al jaren een soort baken van betrouwbaarheid, deze uit het Zuid-Italiaanse Puglia afkomstige merkwijn. Altijd onberispelijk, altijd sappig, niet te zwaar (12,5 procent alcohol) en vooral vriendelijk fruitig. Zo markeren bramen, pruimen en ander mild zwart fruit het aroma van de jaargang 2017. Molto buono bij lasagne en nog veel meer. De Domiziano werd gemaakt door een serieus goede coöperatie, Cantine Due Palme, waarvan de duizend leden ongeveer 2500 hectare bewerken. Prijs €6,35 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.

 
El Pájaro Rojo 2017 
Bierzo
Een nieuwe jaargang, een nieuwe importeur en een nieuwe prijs, ziedaar de jaargang 2017 van El Pájaro Rojo. Deze ‘rode vogel’ komt uit Bierzo, in het noordwesten van Spanje, en van de autochtone mencía druif aldaar, oude stokken. Het is een donkerrode, vlezige wijn met in zijn gespierde smaak doses drop en zwart plus besfruit, ondersteund door een zachte kruidigheid en een vleugje vanille.In 1960 schreef de Bordeaux-professor Emile Peynaud ’Op een dag zal Bierzo een van Europa’s beste gebieden zijn voor de bereiding van grote rode wijnen’, en zo te proeven kreeg de Fransman gelijk. Het domein achter El Pájaro is Losada, een jaar of vijftien jaar geleden gesticht door een groep enthousiastelingen die tevens een moderne kelder bouwden. Invoerder www.degoudenton.nl brengt de wijn voor €12,50.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Excelsior Estate Paddock Shiraz 2016
Robertson
Behalve een beroemde paardenfokkerij is Excelsior Estate een letterlijk en figuurlijk aanzienlijk wijndomein van 220 hectare, compleet met gastenverblijf. Op de kalkhoudende grond van de Kaapse regio Robertson gedijen behalve chardonnay ook andere druiven heel goed, waaronder de blauwe syrah/shiraz. De daarvan gemaakte Paddock (die naar verluidt wat petit verdot bevat) biedt een bijna zwoele, zacht frisse, zacht kruidige en zacht fruitige smaak met schakeringen van o.m. vijgen en drop. Licht gekoeld vond ik ‘m het lekkerst. Richtprijs €6,95, verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

Famille Perrin Les Cornuds 2016
Vinsobres
In het wat wijn betreft allesbehalve sobere Vinsobres, een noordelijk wijndorp in de zuidelijke Rhône-vallei, beheert de familie Perrin plusminus 60 hectare en heeft daar ook een eigen kelder. Het is daar dat de Les Cornuds 2016 werd gecreëerd, op basis van 50/50 afzonderlijk vergiste grenache en syrah. Enige houtrijping volgde. Sappigheid is nog altijd present in deze een keurig nahangende, tikje kruidige wijn, samen met discrete elementen van (katjes)drop en zwart zonfruit. Dág winterkou. Fles €15,95 bij www.degoudenton.nl.

 


Gato Negro Carmenère 2017
Valle Central
Een van Chili’s oudste en belangrijkste wijnhuizen is San Pedro. Dit werd gesticht in 1865, meer dan anderhalve eeuw geleden dus, en beschikt over 1500 hectare in verschillende valleien. Het bekendste merk is Gato Negro. Waarvan de Carmenère 2017, genoemd naar Chili’s belangrijkste ‘eigen’ druif, gedomineerd wordt door dik zwart fruit plus iets van bessen, met ook kruidigheid, en nuances van drop en laurier. Al met al krijgt je véél wijn voor €4,99. Ik zag ‘m bij mijn plaatselijke vestiging van www.plus.nl, zie de banner.

 

 

Génération O Shiraz & Cabernet Sauvignon 2018
Western Cape
Naast een sympathieke fair trade Chenin Blanc & Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika werd  voor Génération O een net zo sympathieke rode versie geïntroduceerd, ter plekke bij Imbuko persoonlijk gecomponeerd door Janneke Rutten (rechts) van Intense Wines. Die al tien jaar eerder begon met het samenstellen van fair trade wijnen, waarvan er een in 2012 werd uitgeroepen tot beste van Nederland. De nieuwkomers zijn ook fair van kwaliteit. Zo smaakt de Shiraz & Cabernet Sauvignon uitgesproken soepel en vrij vol, met een milde, subtiele, licht kruidige fruittoets bestaande uit een mix van o.a. bosbessen en vijgen. Fris geserveerd is-ie het plezierigst. En hij draagt, net als de witte Génération O. een faire flesprijs van €5,99, bij o.a. www.mitra.nl, zie de banner.

 

Gispberg St. Laurent Exclusif 2016
Thermenregion
In Oostenrijk zelf ontving deze wijn de best mogelijke kritieken van een handvol verschillende koopgidsen en andere media. Geen wonder, het is een verleidelijk lekkere creatie. Vrij licht van kleur, net als een Pinot Noir/Spätburgunder, maar wel goed gevuld en vooral fruitig in zijn sappige smaak. Ik noteerde bramen, bessen en frambozen. De makers zijn Johann senior en Johann junior Gispberg die in het Thermenregion, niet ver westelijk van Wenen, een domein van 16 hectare milieuvriendelijk cultiveren. Bepaald bijzonder is de zeer stenige grond aldaar die bijdraagt tot de kwaliteit van deze inderdaad exclusieve St. Laurent. Richtprijs €12,50, verkoopinfo via www.winterbergwijnen.nl

 

Banner_Alliance

 

La Bastide Saint Dominique 2016
Côtes du Rhône
Rond een 16e-eeuwse kapel in het zuidelijke Rhône-dal ontwikkelde de familie Bonnet (Eric is al twintig jaar de wijnmaker) een aanzienlijke bezitting, La Bastide Saint Dominique. Deze bestaat uit 50 hectare verspreid over diverse herkomstbenamingen. Voor de rode Côtes du Rhône komen de druiven, grenache met 40 procent syrah, van 5 hectare. Dit koppel gaf in 2016 een volle, solide, keurig nahangende wijn die gemarkeerd wordt door dik, mild zwart fruit, terwijl ook wat drop waarneembaar is, samen met een zachte kruidigheid en een zekere rijpheid. Richtprijs ruim €11, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.


La Rectorie Côte Mer 2016
Collioure
‘Wild- en winterwijn’ noteerde ik als conclusie na de Côte Mer te hebben geproefd. Deze blend uit bijna het zuidelijkste hoekje op het Franse vasteland smaakt namelijk gul, krachtig en heel sappig, met nuances van zondoorstoofde zwarte vruchten, drop (waaronder katjesdrop), kruiden en dan ook nog wat vanille; deze uit syrah, grenache en een beetje carignan samengestelde Collioure ging namelijk achttien maanden op vat en foeder. De makers zijn Jean-Emmanuel en Thierry Parcé wiens 30 hectare bestrijkende Domaine de la Rectorie zich uitstrekt over arme leisteenhellingen langs de Côte Vermeille (rechts). Fles €17,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page.


 

Leasingham Bin 61 Shiraz 2016
Clare Valley
Leuk om een oude én goede bekende te proeven, een wijn die bij herhaling werd geselecteerd voor KLM World Business Class. Nu natuurlijk van een jongere jaargang. Maar wel met dezelfde charme: het gulle, rijpe zwarte fruit, de sappigheid, de vriendelijke kruidigheid, de levendigheid en de discrete roosteraroma’s. In Clare Valley, een uur of twee rijden benoorden Adelaide, betrekt Leasingham (nu onderdeel van een grote groep) druiven van  ruim 260 hectare wijngrond. De met goud bekroonde Bin 61 kost €13,99 bij www.gall.nl, zie de banner.


Luna Argenta Negroamaro Primitivo 2016
Puglia
De afkorting MGM staat niet alleen voor een bekende filmmaatschappij, maar ook voor een groot Italiaans wijnbedrijf, M.G.M. Mondo del Vino. Een van de pakweg vijftien merken is Luna Argenta. In het zeer zuidelijke Puglia liet men de druiven voor de rode Lune Argenta 2016 zo lang aan de stokken hangen dat ze deels indroogden, wat hun suikergehalte deed toenemen. Vandaar de ietwat zoete smaak, die voor het overige krachtig, vlezig, zwart fruitig en sappig is, met ook rijpe elementen. In Duitsland werd deze creatie met goud bekroond, en hier kost een fles van deze milde, zon-op-tafel brenger €8,50, bij www.hema.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Maturo Merlot 2018
Chile
Eind vorig jaar verscheen op het schap bij www.coop.nl een nieuw wijnlijntje van scherp geprijsde, namelijk €3,99 kostende wijnen uit Chili, merk Maturo. De producent blijft onbekend, maar de bottelaar is de Franse gigant Castel Frères. Wat opvalt zijn beheerste alcoholpercentages van alle vier de wijnen, 12 tot hooguit 12,5 procent. Daar zal Wim (zie de banner) blij mee zijn. Maturo staat voor aangename alledagswijn. De Merlot 2018 bijvoorbeeld biedt in zijn vrij elegante smaak kenmerkende, donkere aroma’s, wat frisheid en een lepeltje zwart plus besfruit.

 
M2 de Matallana 2012
Ribera del Duero
Samen met de net zo gedreven, net zo talentvolle Pablo Eguzkiza is Telmo Rodriguez eigenaar van een hoog gelegen wijndomein van 22 hectare binnen Ribera del Duero. De diverse percelen van Viñedos de Matallana (rechts) bestaan uit stenige, heel arme grond waarop voornamelijk een regionale variant van tempranillo groeit. Voor de M2 worden daar kleine percentages van navarro, valenciano en witte albillo aan toegevoegd, waarna de wijn veertien maanden rust krijgt in vaten van Frans eikenhout. Deze opvoeding verklaart de milde, vanilleachtige toonzetting van de beschaafde, stevige, zacht rijpe en zacht kruidige 2012 die nog heel in de verte iets van besfruit biedt. Adviesprijs €24,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.


Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 201

Upper Hemel en Aarde Valley
‘Je kunt stellen dat de stijl van onze wijnen die van Oude Wereld is. geïnspireerd door Europa, dus met elegantie en subtiliteit.’ Aldus Bevan Newton Johnson (foto), de managing director van Newton Johnson Wines, een Kaapse producent waarvan de wijnen overal lof oogsten. De Platter’s Wine Guide 2019 bijvoorbeeld vermeldt elf wijnen met vier of de maximale vijf sterren. De zwaartekrachtkelder van de familie Newton Johnson staat diep in de Hemel en Aarde Valley, op ruim drie kwartier rijden van de kustplaats Hermanus. Er heerst een relatief koel klimaat. Vandaar dat op de 18 eigen hectaren eigen grond veel pinot noir groeit. ‘In essentie zijn we een Pinot Noir producent’, stelt Bevan zelfs. Met hoeveel succes, dat bewijst de Family Vineyards Pinot Noir 2017. De van hoog gelegen kleihoudende grond afkomstige, ongefilterde *****wijn trakteert op fruit (bessen, rood) dat gaaf verpakt zit in een ferme, zacht frisse, goed gevulde smaak waarin tevens zacht kruidige tonen aanwezig zijn. Heerlijk gewoon. Fles €26,95 bij importeur www.winematters.nl.

 


Pico Cuadro Original 2016
Ribera del Duero
Het was in ‘de gouden mijl’ van Ribera del Duero dat Bodega Pico Cuadro vijftien jaar geleden werd gesticht. Het bedrijf verwerkt druiven van gemiddeld 65 jaar oude stokken die groeien op ongeveer 850 meter hoogte. De van uitsluitend tempranillo vervaardigde Original 2016 onderging veertien maanden fustrust en heeft een vrij ferme (maar niet heftige), licht rokerige, tevens zacht frisse smaak en donkere aroma’s, alsmede plezierig wat besfruit. Voor deze aangename tafelgenoot vraagt www.wijnbeurs.nl €19,90 (maar let op aanbiedingen).


Reyneke Syrah 2016
Stellenbosch
Om wat bij te verdienen nam filosofiestudent  Johan Reyneke een baantje aan als wijngaardwerker – en raakte vervolgens zo begeesterd dat hij een eigen wijngoed begon. Op een heuvel, met aan de ene kant uitzicht op Stellenbosch en aan de andere kant False Bay. Hij beschikt inmiddels over 60 hectare. Zijn eerste oogst, die van 1998, maakte hij in een boerenschuur, maar tegenwoordig heeft Johan (links) een echte kelder (rechts). Waar ook wijnen van aangekochte druiven worden verwerkt, voor een totaal van zo’n 900.000 flessen. De biodynamische Reyneke Syrah 2017 is superieur in zijn soort, en nog heel vief, met flink wat fruit, vooral van bessen en zwarte vruchtjes, gecompleteerd door hints van kruidig hout. Adviesprijs €19,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 
RHU de Alcohuaz mezcla tinto 2013
Valle de Elquí
Om binnen de categorie van Chileense topwijnen (super premium wines) als beste te worden gekozen, is geen geringe verdienste. Dat alleen al maakt de RHU 2013 heel opmerkelijk. Maar er is meer. Zijn geboorteplek is net zo opmerkelijk. Die ligt namelijk niet in een van Chili’s wijnvalleien, maar in de bergen. Waar Alvaro Flaño ruim een decennium geleden op 1700 tot 2200 meter hoogte een wijngoed van 18 hectare creëerde, Viñedos de Alcohuaz. Hetgeen geschiedde in de noordelijke, droge Valle de Elqui waar de zon volop schijnt en de luchten ongelooflijk helder zijn. De blauwe druiven die er groeien, hebben zulke dikke schillen dat ze niet worden geperst, maar met de voeten getreden. Voorts huurden Alvaro en  diens zoon Patricio een talentvolle wijnmaker in. De nog vitale RHU 2013, een melange van circa twee derde syrah, met grenache en petite sirah, heeft een massieve kleur, maar smaakt toch niet heftig (een keurige 13,5 procent alcohol) en combineert donker fruit met donkere aroma’s, kruidigheid en sappigheid. Féést bij wild. Deze dimensionale wijn kost incl. Nederlandse accijns €44,90 bij www.adbibendum.net. Eveneens het ontdekken waard zijn de ook heel fraaie, vieve en smakelijk GRUS mezcla tinta 2016 à €24,95, de Tococo Syrah 2015 à €35,90 en de Cuesta Chica Garnacha 2015 die €35,95 kost. 

Solas Pinot Noir 2017
Pays d’Oc
In de zonnige, warme Languedoc weet Laurent Miquel – wiens domein zo’n 140 hectare omvat – zelfs van koel-klimaatdruiven als pinot noir verrassend goede wijnen te maken. De Solas Pinot Noir 2017 is daarvan een verleidelijk voorbeeld. Op aimabele wijze smaakt deze, voor een klein deel op vat gerijpte, sappige wijn kruidig-fruitig, met vleugjes frisheid en mildheid. De prijs bedraagt €9,95 bij o.a. www.wijnkring.nl. Zie ook de banner.


30 wishes tempranillo 2017
Valencia
Wenswijn, wat een leuk idee. De in Spanje actieve wijnproducent Derrick Neleman bedacht ‘m.  Op de fles is een soort stemformulier gescreend dat dat bestaat uit vijftien wensen voor even zovele personen, inclusief jouzelf. Gelukkig is deze – Engelstalige – personalisatie méér dan alleen een gimmick, want de van organisch geteelde druiven gemaakte wijn smaakt echt lekker. En stevig. En kruidig. En soepel. En licht fruitig. Voor deze winterse wenswijn, op zware fles gebotteld, rekent www.neleman.org €8,75.


Tintoralba Garnacha Tintorera 2017
Almansa
Aan tafel bedacht ik een wellicht nieuwe term, huiselijke wijn. Een wijn die genoegen geeft bij, die comfortabel combineert met allerlei huiselijke gerechten. Een wijn bovendien die de belevenis van dit soort eenvoudig gerechten verrijkt, omdat-ie niet heel simpel is (en dus meer dan een slobber) en zo uitnodigend dat tafelgenoten spontaan zeggen ‘Goh, wat lekker, mag ik nog een glas?’ Exact dit gebeurde toen ik bij boerenkool met (boeren)rookworst, vleesjus en een likje grove mosterd de licht gekoelde, rode tintoralba schonk, een coöperatiewijn uit het Spaanse Almansa. Een coöperatiewijn van een speciaal soort garnacha, organisch geteeld. Een wijn ook die gul trakteert op dik zwart fruit, denk aan o.a. pruimen, en duidelijk wat drop. Hij is niet echt goedkoop – ook voor wijn moet kwaliteit worden betaald – maar, zoals de grote Jean Hugel stelde ‘Van een echt lekkere wijn ben je de volgende dag de prijs vergeten’. Een fles van deze huiselijke biowijn kost €9,95 bij www.wijnbeurs.nl.


Ventopuro Carmenère 2016
Valle de Colchagua
De ook onder eigen naam actieve familie Matetic is de huidige eigenaresse van het Chileense merk Ventopuro waarvan alle duiven duurzaam worden geteeld. Ze komen uit acht verschillende valleien. Een daarvan is Valle de Colchagua waar de blauwe, ooit uit Bordeaux geïmporteerde carmenère uitstekent gedijt. De 2016 van die variëteit is een combinatie van zachtrijp, stevig, mild (dankzij een vanilleachtig aroma) en donkertonig (drop, laurier) met in de verte iets van zwart fruit. Het bleek de ultieme partner te zijn voor de door goede vrienden een dag lang gegaarde ganzenpootboutjes, geserveerd met jus, aardappelpuree en spruitjes. De op zware fles gepresenteerde wijn kost €8,95 bij www.gastrovino.nl.


Viu Manent Secret Pinot Noir 2017

Casablanca
‘t Is een geweldig domein, dat voorbeeldige wijnen voortbrengt en bovendien zijn bezoekers zo gastvrij ontvangt dat het daarvoor werd bekroond. In totaal bezit de familie Viu zo’n 260 hectaren eigen grond in het dal van de Colchagua, terwijl daarnaast druiven worden betrokken uit de koelere streek Casablanca. En druivendeskundige Paul Hobbs adviseert. Uit Casablanca is pinot noir voor de Secret geselecteerd, een vlezige, vrij zachte, charmante wijn die getypeerd wordt door rijpe zwarte vruchten en voorzichtig wat kruidigheid. Fris geserveerd smaakt hij op zijn allerbest. Adviesprijs €12,25, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.Bolfan Traminac 2016
Zagorje-Medimurje
Het chalet van Bolfan fungeert behalve als zetel van een wijndomein ook als rustiek restaurant dat vooral werkt met duurzame ingrediënten. De locatie is een heuveltop diep in het Kroatische binnenland, ten noorden van Zagreb. En de eigenaar heet Tomislav Bolfan. Op zijn 20 hectare tellende akker is 4 procent beplant met (gewürz)traminer, basis voor de Traminac 2016. Het is een behoorlijk zoete wijn (ruim 26 gram suiker per liter) met de voor zijn druif zo kenmerkende zwoele kruidigheid en wat honingachtig fruit. Net als Gewurztraminer uit Alsace kun je ‘m combineren met bijvoorbeeld roodschimmelkaas, en met Aziatische gerechten. Kroatië specialist www.croatiangrapes.com hanteert een adviesprijs van €10,95.


Bernard Fouquet Le Plan de Jean 2015

Vouvray
Critici beschouwen Bernard Fouquet als een van Vouvrays beste producenten. Hij vestigde zich in  dit Loire-gebied na eerst ervaring te hebben opgedaan in zowel Alsace als Bourgogne. En gaat zeer overwogen te werk in zijn ruim 25 hectare tellende wijngaard en kelder. Zijn Le Plan de Jean 2015 van de – wettelijk verplichte – chenin blanc vormt een schoolvoorbeeld van Vouvray Moelleux. Dit dankzij een duidelijk zoete smaak, licht notig bovendien, waarvan het aroma doet denken aan rijpe peer en andere zoetig wit plus geel fruit. Hij past dus bij o.a. perentaart, maar zijn maker beveelt ‘m ook aan bij foie gras en bepaalde soorten romige kaas. Terwijl zijn importeur ‘m graag drinkt bij… oesters. Prijs €10,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 Viverty Sparkling
Wel wijn maar geen alcohol? Het is een duidelijke trend, ook internationaal – en het bedrijf dat deze trend zette, is Schloss Wachenheim in de Duitse Pfalz. Al in 1988 lanceerde dit een alcoholvrije bubbelwijn – de onderneming is in Sekt gespecialiseerd – waarvan inmiddels ongeveer vijftien miljoen flessen per jaar worden verkocht, in eigen land en daarbuiten. Een van de ‘wijnen’ hier op de markt is Viverty, bescheiden bruisend, frissig, sappig, licht en zuiver, met een wijnachtige smaak die wat mild wit fruit bevat. Vrienden die geen alcohol konden of wilden gebruiken vonden ‘m gewoon lékker. Fles €4,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Wijn is onlosmakelijk met het leven van Job de Swart verweven. Met als absoluut hoogtepunt de titel Master of Wine die hij na zeven studiejaren eind augustus 2018 behaalde, als derde Nederlander ooit – na Frank Smulders MW en Cees van Casteren MW. Interesse voor wijn ontwikkelde Job al in een vroeg stadium. Tijdens zijn studietijd werkte hij als zaterdaghulp op de wijnafdeling van HANOS in Venlo. Dit leidde tot het afronden van de Vinologenopleiding in 2004. Via de opleiding International Business aan de Universiteit Maastricht had Job vervolgens de gelegenheid om negen maanden aan de gerenommeerde wijnbouwfaculteit van de Davis University in Californië te studeren, ‘een onvergetelijke ervaring’. Hij ontdekte er wel ‘dat het boerenleven niet voor mij is weggelegd’. Dus koos hij de marketingkant. Anno 2007 ging Job als marketeer aan de slag bij Les Généreux, een samenwerkingsverband van 38 zelfstandige wijnwinkels in Nederland. Na een paar jaar werkervaring en het afronden van de WSET Diploma Course in 2011 kwam hier de inkoop van wijn bij, met name gericht op Duitstalige landen en het zuidelijk halfrond. Een geweldige baan om te combineren met de exploitatie van Grape Compass, een software app die Job tijdens zijn Master of Wine studie samen met HydroLogic ontwikkelde om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in wijngaarden te verminderen. Als Job niet aan het werk is, dan besteedt hij zijn tijd graag aan koken en lekker eten. Hij schrijft daarover deze passie staat direct op nummer twee en laat zich uiteraard heel makkelijk combineren met wijn. Mijn vriendin en ik hebben veel kookboeken in huis, maar vallen dikwijls terug op een handjevol klassiekers. Een topfavoriet is het meesterwerk ‘De kunst van het koken’ van Julia Child dat ik tijdens mijn verblijf in Californië leerde kennen. Haar boeuf bourguignon (recept via de link hieronder) is wat mij betreft onovertroffen. Heerlijk comfort food op winterse dagen. Presenteert zich stoer op tafel en smaakt na een nachtje rust in de pan nog beter! Klassiek is de combinatie met rode Bourgogne, zoals de magnifieke Mercurey Vieilles Vignes van François Raquillet welke ik heel graag drink. Maar de rode Graves van Château Lassalle vormt eveneens een droomduo. Vineus kun je met dit gerecht meerdere kanten op. Die variatie vind ik leuk en spannend, want ik blijf natuurlijk een wijnman in hart en nieren.

Julia Childs boeuf bourguignon recept vind je op de website van Delicious magazine, https://deliciousmagazine.nl/2016/01/25/boeuf-bourguignon-van-julia-child/

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NEMEA & NAFPLION

De grootste wijnvallei van Griekenland en wellicht de gehele Balkan ligt achter enkele lage bergen bij Nemea, een Grieks gehucht op de Peloponnesos. Heel wat alleenstaande huizen in dit verstilde plaatsje hebben roestvrijstalen gistingstanks op hun terrein staan, omdat er wijnbouwers wonen en werken. Druivenakkers vind je ook in Nemea zelf, tot op de hellingen van nabije heuvels. Een echte gistingshal is te zien achter de poort van Palivou Estate dat met een eigen, organisch gecultiveerde akker van 40 hectare een van de grotere producenten ter plekke is. Veruit de belangrijkste blauwe variëteit die op dit domein – en heel Griekenland – geteeld wordt, is de agiorgitiko, letterlijk vertaald st. george druif (links). Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt, van frisse rosés tot rode die zo robuust zijn dat ze als lokale bijnaam hebben ‘Bloed van Herakles’. Onze gastvrouw op Palivou stelt dat hun jonge rode wijn ‘eenzelfde impressie geeft als de druiven die je in september in onze wijngaard proeft’. Onze eigen notities over de geproefde Palivou varianten lezen als die over Merlots, gezien hun soepele structuur, donkere aroma’s en zondoorstoofde zwarte fruit. De duurste soorten gaan op vat, twaalf tot achttien maanden, en plegen meer alcohol te hebben dan de correcte, houtloze Anemos. Eigenlijk alle rode wijnen vallen binnen de categorie wild & winter. De plezierigste witte wijn, waarvoor de druiven een hoog gelegen, relatief koele akker groeien, is de witte Anemos. Deze melange van moschofilero (70 procent) en roditis smaakt vrij vol, sappig, kruidig en enigszins naar vers geplukte witte druiven, met ook wat bladgroen: prima bij gebakken of gegrilde verse zeevis. Graag hadden we ook de rosé van moschofilero geproefd, maar die was uitverkocht.
Behalve relatief jonge wijnen biedt Nemea stokoude archeologische vondsten. Een aantal kan bekeken worden in het een klein plaatselijk museum. De verzameling bestaat o.a. uit vazen,  kannen, kommen (rechts) en sieraden. De voorwerpen werden grotendeels gevonden in en rond de Tempel van Zeus, pal naast het museum. Aanvankelijk resteerden er slechts drie zuilen van het in 330 voor Christus gebouwde monument, maar dankzij een Amerikaans renovatie initiatief werd dat aantal meer dan verdubbeld (links). Naar verluidt zou Zeus op de Peloponnesos geboren zijn. En als eerbetoon aan deze god werden bij Nemea dezelfde spelen georganiseerd als in het meer westelijke Olympia, waaronder boksen, discus werpen, lange-afstandsrennen, ver springen en worstelen. Bovendien werden wedstrijden met paarden  georganiseerd. De eerste spelen van Nemea vonden plaats in 573 voor Christus, en dat gebeurde grotendeels in een rechthoekig openlucht stadion (lengte ruim 192 meter) waar vierduizend toeschouwers konden kijken. De kale resten van dat stadion (rechts), dat je bereikt via een tunneltje, bestaan nog steeds. Overigens ontvingen de winnaars geen medailles of andere versieringen, maar…een tak selderij.
Vanuit Nemea is het hooguit een half uur rijden naar een van Griekenlands mooiste, maar bij toeristen minst bekende havensteden, het ongeveer 33.000 inwoners tellende Nafplion (waarvan de naam ook andere spellingen heeft; foto helemaal boven). Het bevindt zich zo’n 95 kilometer van Athene. Behalve een eigen acropolis heeft de plaats een op 216 meter hoogte gelegen versterking, het door Venetiërs gebouwde Palamidi dat het grootste vestingcomplex is van Griekenland. Te voet kun je het bereiken via 857 traptreden. Als beloning voor deze inspanning krijg je een spectaculair uitzicht over de baai, met het daarin liggende 15e-eeuwse Bourtzi fort (foto helemaal onder), de stad en de wijde omgeving. Behalve Venetiërs hebben vooral Ottomanen/Turken hun stempel op Nafplion gedrukt, net als op het hele land, eeuwenlang. Pas in 1831, na een negen jaar durende onafhankelijkheidsoorlog, werd Griekenland weer een zelfstandige staat – en fungeerde Nafplion als de eerste hoofdstad. Nog altijd heeft het oude, gezellige centrum niet alleen veel sfeer, maar tevens een zekere aristocratische allure, dankzij enkele statige panden (zoals de admiraalswoningen en het stadhuis op het Trion Navachonplein), marmeren plaveisels en standbeelden. Het is er heerlijk slenteren, en de terrassen, zoals die op het centrale Syntagma Plein zijn zeer uitnodigend. Aan dit plein ligt ook het Archeologisch Museum waarvan de collectie teruggaat tot de prehistorie. De mooiste kerk ter plekke is een voormalige moskee, de de 18e-eeuwse Arghios Georgios met als onderdeel van zijn weelderige interieur een kopie van Leonardo da Vinci’s schilderij Het Laatste Avondmaal. Een passend besluit wellicht van dit kleine, historisch rijke wijnavontuur.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Opzij van het openlucht stadion bij het wijndorp Nemea zag ik een eenzame boom op een lage heuvel in de zon staan, een tijdloos beeld. Met nog wat extra acrylkleur heb ik die impressie vlot vastgelegd in een schilderijtje, als kleine herinnering aan de stilte, de historie en de zon.

www.vinpressionist.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

In 1992, toen de Golan Heights Winery bijna negen jaar oud was, trad Victor Schoenfeld (foto) in dienst als hoofdwijnmaker, en hij is dat nog steeds. Het volgens Californisch model gestichte bedrijf, een soort coöperatie waarvan acht Israëlische gemeenten de eigenaren zijn, betrekt druiven van 600 hectare, waarvan 240 in eigendom. De stokken staan op 400 tot 1000 meter hoogte, en de bodem is in het algemeen vulkanisch. ‘Ik wist dat het gebied potentieel had’, stelt Victor, ‘de kunst was om dat te ontdekken. Wat we nog steeds doen, we continueren een groots avontuur’.

De eerste belangrijke aanzet daartoe kwam in 2009, met een plan om de plantwijze preciezer te maken en het cultiveren te verbeteren. Dit gebeurde door stapsgewijs o.m. een andere vorm van irrigatie te introduceren, niet op de grond, maar in de grond, ‘met als doel langere wortels te krijgen’. Voorts werden met behulp van scanners alle bodems in kaart gebracht, ‘zodat we konden bepalen welke druiven op welke grondsoort te planten’. Andere initiatieven volgden, eigenlijk steeds met als streven ‘perfect rijpe druiven te krijgen; om dit te bereiken moet de wijnstok een echt goede conditie hebben, de plant moet zich goed voelen, moet blij zijn.’ Er kwam ook apparatuur waarmee precies kan worden gemeten ‘hoeveel suiker elke druif heeft’. Nogal wat van deze en andere  handelingen waren zo progressief dat de benodigde hightech apparatuur nog moest worden uitgevonden. Voorts worden na de pluk alle binnen komende druiven optisch gescand. Dit gaat zo’n zeven keer sneller dan het sorteren met de hand, en geeft een beduidend beter resultaat. En de kwaliteit van de oogst wordt per leverancier twee keer gemeten, via de druiven en daarna via de wijnen daarvan, ‘en zo krijgen de leden betaald’. Enzovoorts, enzovoorts: wat technisch vernuft betreft staat de Golan Heights Winery aan de wereldtop. Dat de wijnen (‘onze stijl ligt ergens tussen de Oude Wereld en de Nieuwe’) een onberispelijke kwaliteit vertonen, spreekt eigenlijk vanzelf. Tot mijn persoonlijke favorieten behoren de pittig frisse Gamla Brut (adviesprijs €18; Victor liep stage bij Champagne Jacquesson), de beschaafde, notige, zacht kruidige Yarden Chardonnay Odem 2016 (circa €17,50), de stevige, soepele, uitgesproken sappige wild- en winterwijn Yarden 2T 2015 (van Portugese rassen; circa €25,95) en de zwoel kruidige, rijk zoete Yarden 2016 gemaakt van bevroren gewürztraminer druiven  (halve fles circa €22,50). Waar dit vernuft in de fles verkocht wordt, is op te vragen via www.monnik-dranken.nl.  

 

Tijdens de grote, 19e-eeuwse trek naar het westen van Amerika hebben veel Duitsers zich gevestigd in Missouri. In het stadje Hermann behielden zij hun taal en cultuur, met bier-, wijn- en bratwurstfeesten. De Stone Hill winery werd anno 1847 gesticht en groeide daarna uit een van de grootste wijnbedrijven in het land. De Drooglegging echter gooide roet in het eten, totdat in 1965 Jim en Betty Held er weer wijn gingen maken, in 1965, van resistente rassen als chambourcin, norton en vidal. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.