Al op zijn tiende jaar begon de anno 1873 in Colmar geboren Jean-Jacques Waltz te tekenen, een métier waarin hij zich op diverse locaties en via diverse invalshoeken zou bekwamen. Op 23-jarige leeftijd ontdekte hij de ansichtkaart die hij vervolgens intensief gebruikte om zijn aquarellen, prenten en schilderijen te verveelvoudigen. Zijn onderwerpen waren enerzijds nostalgische, folkloristische beelden van zijn geliefde Alsace, anderzijds spotprenten van en geïllustreerde boeken over de Duitse bezetter. Uitgaven die hij publiceerde onder de schuilnaam Hansi. Later zou hij ook nog conservator worden van het Musée Unterlinden in Colmar. Aan zijn indrukwekkende oeuvre van zeker 1500 werken en zijn bewogen leven is een charmant, kleine museum gewijd in het hart van Riquewihr. Dit toont o.a. onderstaande impressies, gemaakt tussen 1918 en 1933.


Colmar, Place de la Cathédrale


Oogst in Alsace (Katzenthal)


Colmar, Rue des Marchands


Het passeren van de Rijn, terugkeer naar het geboorteland (1918)


Hansi in Colmar (1918)