Allerlei kunststromingen, vanaf de 19e eeuw en vooral uit de 20e, met ook enkele uit de 21e, zijn vertegenwoordigd in Neue Galerie die onderdeel vormt van een cultureel complex in het hart van Graz. Schilderijen en sculpturen van kunstenaars uit het eigen Oostenrijk (met voorop de in Graz geboren Wilhelm Thöry) domineren de collectie, maar creaties van buitenlanders zijn eveneens present, zoals van Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Als locatie fungeert een groot gebouw, deels oud en monumentaal, deels modern, dat een oppervlak van tweeduizend vierkante meter heeft en via een ondergrondse entree kan worden betreden.

Alfred Wickenburg, Zelfbeeltenis (1921)

Wilhelm Thöry, Portret Gerda (1924)

Herbert Boeckl, Dominikaner II (1948)

Maria Lassnig, Stilleven met rood zelfportret (1969)

Günter Waldorf, Groot portret in het landschap (1979)