Europa’s eerste museum dat gewijd is aan – de voor zijn tijdperk – hedendaagse kunst werd halverwege de 19e eeuw gesticht door koning Ludwig I van Beieren. Het is de Neue Pinakothek in München, een groot complex in het museumkwartier. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit veelal prachtige, 19e-eeuwse en begin 20e-eeuwse werken in voornamelijk de klassieke, romantische en impressionistische stijlen, van o.a. grootheden als Bonnard, Cézanne, Daubigny, Degas, Friedrich, Gauguin, Van Gogh, Goya, Klimt, Liebermann, Manet, Monet en Turner. Gaat dat zien…

 


Caspar David Friedrich, Monumentaal gebergte met stijgende ochtendmist (1819)


William Turner, Ostende (1844)


Edgar Degas, De strijkende vrouw (1869)


Edouard Manet, Monet schilderend op zijn studioboot (1874)


Vincent van Gogh, Blik op Arles (1889)