De opdracht die architect Frank Gehry van de Basken kreeg was duidelijk. Ze wilden in Bilbao een museumgebouw hebben van wereldklasse, à la het Opera House van Sydney. Markant, uniek, een bestemming op zich. Het lukte Gehry om dit iconische gebouw te creëren. Door o.a. titanium te gebruiken, dat ondanks Bilbao’s frequente regenval zijn glans behoudt, in tegenstelling tot roestvrij staal. Niet alleen de constructie van het museum is opmerkelijk, ook de soms overweldigende ruimten die voor de permanente en tijdelijke exposities beschikbaar zijn. De eigen selectie is veelal modern-abstract (met o.m. de immense gebogen stalen wanden van Richard Serra), maar de wisselende tentoonstellingen vaak niet. Zo kun je tot 24 maart 2019 genieten van Van Gogh to Picasso – The Thannhauser Legacy, een uit New York afkomstige verzameling van impressionist en hun opvolgers. Braque, Cézanne, Gauguin, Manet, Monet, Picasso, Vuillard, ze zijn momenteel allemaal daar.


Edouard Manet, Voor de spiegel (1876)


Vincent van Gogh, Montagnes à Saint-Rémy (1887)


Claude Monet, Le Palais Ducal vue de Saint-Georges Majeur (1908)


Pablo Picasso, Vrouw met gele haren (1931)


Richard Serra, The matter of time (1994-2005)