Verscholen in het hart van Lisse floreert sinds 2015 een klein juweel van een museum, De  Zwarte Tulp. Dat onderdak biedt aan diverse collecties waarvan steeds delen worden geëxposeerd. Gezien de locatie, middenin de bollenstreek, verbaast het niet dat bloemen, waaronder tulpen, in allerlei vormen worden gepresenteerd. Terwijl historische facetten van de bollenteelt en de tulp eveneens aandacht krijgen, op de eerste etage. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn vaak het bezoeken waard, zoals die van botanisch kunst in 2018.

 


Alfred Goossens, Vijf narcissen (1901)


August Lüdecke-Cleve, Het einde van het tulpenseizoen op een kwekerij bij Noordwijk (1913)


Anton L. Kosten, Hyacinten- en tulpenvelden bij Hillegom (eind jaren ’20 vorige eeuw)


Jan Lodeizen, Rode tulpen in een kan (1938)


Mieke Verdegaal, Twee narcissen (2002)