Aan de buitenkant van Lille ligt het Lille Métropole Musée d’Art Contemporain et d’Art Brut, kortweg LAM. Als bezoeker wordt je welkom geheten door een vrouw met uitgestrekte armen: een grotendeels betonnen beeld dat Pablo Picasso in 1962 maakte en dat deel uitmaakt van de beeldentuin rond het museum. Eenmaal binnen is het genieten van moderne, voornamelijk 20e-eeuwse kunstwerken die gedoneerd werd door een drietal Franse verzamelaars. Een van hen was Roger Dutilleul wiens eerste aankoop, in Parijs, een Kees van Dongen was met als titel Femme Lippue. En mede-oprichter Jean Masuret werd geschilderd door Bernard Buffet.


Kees van Dongen, Femme Lippue (1909)


André Masson. Au Cabaret (1923)


Eugène-Nestor de Kermadec, Liggende vrouw (1929)


Joaquín Torres García, Universele compositie (1937)


Bernard Buffet, Portret van Jean Masuret (1954)