Na de succesvolle, in Glasgow gevestigde scheepvaartonderneming Burrell & Sons verkocht te hebben, investeerde William Burrell zijn aandeel voornamelijk in nog meer kunstwerken voor de verzameling die hij al had opgebouwd. Het jaar was 1918. Bijna twee decennia later schonk hij zijn enorme collectie aan de stad Glasgow, die daarvoor uiteindelijk een prachtig parkmuseum bouwde, gedoopt The Burrell Collection. Dit werd in 1983 geopend.

Het is vrij toegankelijk en biedt een verbazingwekkende verzameling van kunstvoorwerpen uit o.a. Egypte, Spanje, China, Frankrijk, Italië, Griekenland, Duitsland, Syrië en Nederland. Op de eerste etage zijn bovendien prachtige schilderijen bijeengebracht, waaronder een zelfportret van Rembrandt (uit 1632, toen hij 26 was) en werken van impressionisten (zie hieronder), waaronder Degas, die met een stuk of acht doeken vertegenwoordigd is.

Website www.glasgowlife.org.uk, tabblad Museums.

Wasvrouwen bij de rivier Touques, Eugène Boudin (1884)

De ham, Edouard Manet (1876)

Château de Médan, Paul Cézanne (1880)

Vrouw in haar toilette, Edgar Degas (1897)

Kerk in Noisy-le-Roi, Alfred Sisley (1874)