Een van de allermooiste kunstcollecties van München is ondergebracht in het Lenbachhaus (voluit Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau München). Dit bestaat uit een Italiaans aandoende kunstenaarsvilla (neem zeker een kijkje in het atelier boven) met een modern bijgebouw. Centraal in de verzameling zijn werken van de progressieve groepering Blaue Reiter, waarvoor Wassily Kandinsky en diens ook knap schilderende gezellin Gabriëlle Münter de basis legden, na een bezoek aan het kleurrijke dorp Murnau, in de zomer van 1909. Daarnaast is er veel andere prachtige kunst te zien, voornamelijk vroege en late 20e-eeuwse. En je kunt in dit museum heerlijk lunchen; het restaurant heet Ella.


Gabriëlle Münter, Kandinsky bij het landschapsschilderen (1904)


Wassily Kandinsky, Berg (1909)


August Macke, Promenade (1913)


Paul Klee, De wilde man (1922)


Andy Warhol, Neuschwanstein (1987)