Na de laatste opname van Koken met sterren, eind jaren negentig, werd deze foto gemaakt van het complete team. Vooraan op een stoel zit regisseur Mireille Kooistra (met bril), met schuin daarachter de breed lachende, briljante presentatrice Simone Kleinsma. Die het stokje, eigenlijk de pollepel, had overgenomen van Mireille Bekooij. In het midden achterin staat Cas Spijkers die door zijn collega’s was uitgeroepen tot ‘kok van de eeuw’.

In dit pionierende kookprogramma, dat een uur duurde en op zondagmiddag laat werd uitgezonden, bereidde Cas een compleet menu, samen met een min of meer bekende Nederlander. Dit gebeurde ‘live on tape’ – vier keer per dag. In een studio te Bussum, altijd op zondag, eens in de maand. Cas, de hartelijke, gedreven perfectionist, nam vanuit Oisterwijk (waar hij zijn restaurant De Swaen had, ooit ** Michelin) altijd dubbele hoeveelheden ingrediënten mee, voor het geval er iets fout zou gaan. Al die jaren heeft hij deze reserves nooit hoeven aanspreken: wat hij kookte smaakte perfect en gewoon verrukkelijk.

Mijn rolletje (je ziet me rechts van Cas op de foto) bestond uit een gesprekje met de presentatrice over een passende wijn bij het hoofdgerecht. Wellicht hebben die praatjes geholpen om, voor de honderdduizenden die het programma wekelijks bekeken, het combineren van wijn en spijs tot iets gebruikelijks te maken. De reacties waren in elk geval buitengewoon positief. En wanneer de wijn geschonken werd, had Cas het vaak over ‘een flesje vrolijkheid’.

Ondanks de uitstekende kijkcijfers en alle planning voor weer een nieuw seizoen, haalde RTL4 het programma onverwacht van de buis. Want Unilever wilde dat tijdslot (plus het uur daarna) kopen om de eigen producten te promoten. Aan kijkersplezier werd niet gedacht, het grote geld gaf de doorslag. Maar de vele leuke, talrijke smakelijke herinneringen, die zijn gebleven.