Het is bijna niet voor te stellen, maar van de 150 wijnhandelaren die ik anno 1982 profileerde in mijn Wijngids Nederland bestaan er bijna 130 niet meer, of niet meer als zelfstandig bedrijf. Om sommige hoeft niemand een traan te laten, maar andere inmiddels verdwenen importeurs brachten op vernieuwde wijze zoveel kwaliteit naar Nederland dat ze een bijkans legendarische status verdienen. Paarlberg & Levie bijvoorbeeld, met hun verrassende collecties uit zowel de Provence als Spanje. En zeker ook P&N Wijnkopers waarvan het witte overzichtsboekje de sleutel was tot een schatkamer vol fraaie Franse wijnen, denk alleen al aan de Bourgognes van Domaine Dujac.

Op 1 juni 1972 werd P&N opgericht door Auke Pieksman en Wim Nugteren die elkaar ontmoet hadden bij Jacobus Boelen, waar Auke de marketing deed en Wim de export.  Moedig begonnen ze met een assortiment (dat een jaar later vijftig wijnen telde) waarin Bordeaux nauwelijks voorkwam. ‘Wij zien er geen heil in om voor een eenvoudige Cru Bourgeois 10 tot 15 franc te betalen’. Wel gingen ze aan de slag met toen nog weinig bekende, hoogwaardige domein-Bourgognes en met Beaujolais. In het gelijknamige gebied hadden ze als producent Raymond Mathelin gevonden, ‘een typische, gezellige, energieke wijnboer van net veertig die enorm verguld was dat iemand uit Nederland belangstelling had voor zijn wijnen’. Op hun Amsterdamse kantoor lieten Auke en Wim een generieke Beaujolais, een Chiroubles, een Morgon en een Moulin à Vent proeven – en wat smaakten ze heerlijk, wat waren ze karaktervol.

Twee maanden later in 1973 stelde het duo wijnen voor uit de Muscadet, een andere streek waarin ze geloofden. Destijds werd de lenteachtige wijn uit dat Loire-gebied nog weinig geëxporteerd. Pierre Joël Mehat (op de foto geflankeerd door links Auke en rechts Wim), de verkoopdirecteur van het door P&N vertegenwoordigde kwaliteitshuis Chéreau-Carré,  vertelde dat Parijs veruit hun grootste markt was. Alleen al aan de drie restaurants van Prunier werden per jaar veertigduizend  flessen verkocht. De Fransman sprak ook uitgebreid over de zogeheten sur lie opvoeding ‘die sterk heeft bijgedragen tot het prestige van Muscadet en die bij Chéreau-Carré bijna vijf maanden duurt; de wijn krijgt daardoor meer bouquet, meer finesse en zijn frisheid blijft beter bewaard’.

P&N Wijnkopers  leverde behalve wijn én veel informatie daarover én een persoonlijke service. Of zoals Auke het verwoordde: ‘Je hebt de wijn zelf gekocht en brengt hem ook zelf naar je klanten’. Helaas echter, de doelstellingen van het vijfjarenplan werden niet gehaald. P&N Wijnkopers is nu alleen nog een legende. Maar wel een lékkere legende.