Langs North Wells, een centraal lopende, veel restaurants tellende straat in het hart van Chicago, geldt de zaak van chef-kok Suzy Crofton als een van de beste. Op ons bezoek, op een vroege vrijdagavond, zat hij dan ook afgeladen vol. Men plaatste ons gelukkig bij het raam, want dieper in het zeer duistere interieur zou de spijskaart niet of nauwelijks te lezen zijn geweest. De drukte betekende wel dat de service extreem langzaam was. Drie obers moesten zeker veertig à vijftig gasten bedienen, wat leidde tot ernstige vertragingen, al vanaf de amuse. Maar de gerechten – en ook het brood – die doorgaans na drie kwartier arriveerden waren doorgaans verrukkelijk. Met als uitschieter een kostelijke koude venkelsoep, redelijk romig, met bovenop stukjes van zowel avocado als meloen, met venkelzaad en met een frisse gelei van verjus ofwel sap van onrijpe druiven ($10, zie foto). We dronken er een levendige, hartige, fris fruitige Grüner Veltliner bij, die van Höpler (glas $11). Het smakelijkste hoofdgerecht bestond uit roze gebraden, tamme Swan Creek boereneend die prettig vergezeld ging van o.a. foie gras, een eendenworstje en zoetzure kersen ($36). Iets van kersen plus wat rood fruit waren ook present in de begeleidende wijn, de Calera Pinot Noir 2007 uit Californië. Dus dat was een hele goede combinatie (glas €15). Overigens is Pinot Noir de grote specialiteit van de wijnkaart: Crofton on Wells voert bijna dertig verschillende soorten, waaronder Nieuw-Zeelandse en enkele uit Oregon.
Crofton on Wells, 535 North Wells Street Chicago, IL 60610, United States. Tel. (00 1) 312 755 1790, www.croftononwells.com.