Een van de beste en bekendste restaurants van Zuid-Afrika ligt in de idyllische wijnstreek Constantia, niet ver van Kaapstad, aan de andere kant van de Tafelberg. Het heet Buitenverwachting en bevindt zich op het gelijknamige wijngoed. Vanuit de eetzaal heb je overdag een prachtig panorama over wijngaarden en een nabije berg. Maar je kunt ook lunchen op het terras bij een patio. Verfijning kenmerkt de keuken. Dat bleek al meteen bij het voorgerecht, een kleurige, smaakrijke combinatie van o.a. een gelaagde paprikaterrine op buffelmozzarella, rucola, twee bolletjes balsamico sorbet en wat puree van gerookte ui op halfjes hartige cake (125 rand, kleine portie 95 rand, zie de foto). Tot volle tevredenheid werd daarbij de Buitenverwachting Sauvignon Blanc 2010 genoten. Deze ook wat sémillon bevattende wijn had een knisperend frisse smaak met elementen van asperges, paprika en fris fruit (fles 150 rand, ook per karaf en glas beschikbaar). De wijn werd plezierig doorgedronken bij ‘de vis van de dag’, gebakken kabeljauw op een tomatenrisotto met basilicumsaus, venkel en andere verse groenten – ook weer heel lekker en verfijnd (156 rand). Als finale bracht men een glaasje met daarin een warme soufflé van frambozen, vergezeld van chocolademousse, partjes sinaasappel en een amandelkoekje (55 rand). Daarbij nipten we van een glas 1796, jaargang 2008. Dit is de dessertwijn van Buitenverwachting, een pure muskaatwijn van laat geplukte druiven: goud van kleur, druivig, fris zoet en met wat kruidig hout (glas 25 rand). Het was allemaal inderdaad…buiten verwachting.
Buitenverwachting, Constantia, Zuid-Afrika, restaurant@buitenverwachting.com.