Een bezoek aan het nieuwe Dalí museum in St. Petersburg, Florida, was een goede aanleiding om ter plekke op culinair avontuur te

gaan. Voor een lunch in de nabijheid van de spectaculaire kunsttempel is de Parkshore Grill een leuk adres, vooral wanneer de zon schijnt en je kunt eten op het trottoirterras (zie foto). De salade van o.a. spinazieblaadjes, jonge geitenkaas, zonnebloempitten, bieten, ui en een bacondressing is licht en lekker ($9). En smaakt nog beter met erbij een glas bubbelwijn uit de staat Washington, die van Domaine Ste. Michelle ($7). Richting kust, in een rijtje winkels, bevindt zicht het gerenommeerdste eetadres van ‘St. Pete’, de O Bistro. Met donkere wanden, zacht licht en een levendige ambiance. De eigenaresse zelf kiest er de wijnen en doet dat deskundig. Haar selectie bevat veel variatie, veel kwaliteit – en is redelijk geprijsd. Waarvan bijvoorbeeld getuigen de vieve, grassige Kim Crawford Sauvignon Blanc 2009 uit Nieuw-Zeeland (glas $6), de kostelijke, sappige King Estate Pinot Gris 2009 uit Oregon ($6,50) en de van fruit druipende Laetitia Pinot Noir 2008 uit Californië ($8). De crêpes met zeefruit – coquilles, garnalen, krab – en de béchamelsaus met champignons smaakten zowel rijk als heerlijk ($22,95, zie foto). Ook de bizonburger gaf genoegen, wat is buffalovlees toch lekker, zij het dat de frites erbij gewoon slecht waren (€13,95). Achteraf begrepen we waarom: ze werden van verse aardappel niet twee, maar slechts één keer gefrituurd. Ook de slappe koffie veel tegen. Plussen en minnen dus. Langs de kustweg, in Madeira Beach, werd in 2010 Lisa’s Cafe geopend. Huiselijk, rommelig, met een grote bar, zitjes en een paar (gelukkig geluidloze) tv-schermen. Een soort trattoria op zijn Amerikaans. Alleen al de acht gefrituurde grote, verse garnalen brachten een glimlach om de mond ($16,95, zie foto), maar ook de vooraf geserveerde platte crab cakes met een lichte mosterdsaus smaakten goed ($8,95). Van de weinig opwindende wijnkaart bestelden we twee correcte wijnen, de Yellow Tail Sparkling (glas $7) en de Geyser Peak Pinot Grigio 2009 ($5,50). Langs dezelfde Gulf Boulevard is ook de Gulf Bistro gevestigd, waar een Fransman voornamelijk Franse klassiekers kookt. Waaronder een geslaagde uiensoep ($6,95), confit de canard met pepersaus, het vlees een tikje droog, de saus vrij heftig ($18,95), en de porc l’ancienne ofwel gebakken varkensvlees met spek, uien en een zeer mosterdachtige roomsaus ($18,95). De wijnen zijn niet alleen uitsluitend Frans, maar ook stevig aan de prijs. Het lekkerst smaakte de witte 2CV 2009, een fris fruitige combi van vier Zuid-Franse druivenrassen (klein glas $7,50). Maar ook de rode variant, soepel en voorzien van zwart fruit plus wat laurier, gaf genoegen (zelfde prijs). Overigens is dit kleine zaakje zo’n beetje het enige in de regio waar je als voor- of nagerecht kaas kunt kiezen ($8,95).
Parkshore Grill, 300 Beach Drive NE, St. Petersburg (727) 896 9463 ; (O Bistro, 6661 Central Avenue, St. Petersburg (727) 381 1212; Lisa’s Cafe, 13331 Gulf Boulevard, Madeira Beach (727) 394 28 33; Gulf Bistro, 1225 Gulf Boulevard, Madeira Beach (727) 392 8672.