De mooiste plek om in Praag te dineren is het honderd jaar geleden geopende Francouska. De grote, hoge eetzaal, die deel uitmaakt van een concertgebouw, is namelijk geheel ontworpen in art-nouveaustijl – door niemand minder dan de grote kunstenaar Mucha (zie voor diens museum de rubriek Galerie). Hier werd in 1918 de Tsjechische republiek uitgeroepen en talloze beroemdheden hebben er gegeten, waaronder Barack Obama en de Dalai Lama. Bij een aardige amuse beginnen we met een royaal glas Bohemian Prestige Brut, een sappige, mild frisse bubbelwijn van alleen chardonnay (CZK 270). Tsjechische wijn nummer twee wordt aanbevolen door de deskundige, vriendelijke sommelier Jana Limova. Het is een in zijn soort voorbeeldige Müller-Thurgau, de 2010 van Bíza. Dit geurige Moravische product smaakt naar citrus en groen fruit, heeft een vleugje bladgroen en is loepzuiver bovendien (groot glas CZK 250). Als voorgerecht brengt men ons gerookte eendenborst met een sla, pijnboompitten, een sinaasappel-dressing en Comté-krullen (CZK 325, zie foto). De dressing bevat ook wat rasp en geeft het geheel een aangenaam, bitter fris, enigszins zoet accent. Als hoofd-schotel kiezen we een zeer Tsjechische, te weten een combinatie van gestoofde varkens-buik, gegrilde varkenshaas, zuurkool, spätzle met mosterd en een vleesjus (CZK 525). Tegelijk rijk, voedzaam en zeer smakelijk. Jana raadt er de Rulandskí Modré ofwel Pinot Noir 2008 van Vinhorad bij aan: sappig, met mild rood fruit en niet of nauwelijks van een rode Bourgogne te onderscheiden, behalve dan qua prijs (CZK 950 ofwel €36). En ons nagerecht? Dat bestond uit klanken, dankzij een aan Mozart en Strauss gewijd concert in de Smetana-zaal, de statige trap op in hetzelfde gebouw.
Francouzská Restaurace, Namestí Republiky 5, Praag 1, Tsjechië. Tel. (00 420) 222 002 770, www.francouzskarestaurace.cz.