Dankzij het prachtige Biltmore House en het nabije Smoky Mountains National Park trekt Asheville, in het uiterste zuidwesten van North Carolina, meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De stad heeft ook een kunstwijk en een levendig centrum met talrijke restaurants. Een van de populairste is het informele eetlokaal-met-patio Bouchon, gedreven door de Franse chef-kok Michel Baudouin. Zowel de spijs- als de wijnkaart zijn dan ook zeer Frans. Bij een aperitief van mousserende wijn, de Blanc de Blancs Louis Perdrier (glas $5; trouwens ook de rosévariant verdient een aanbeveling) lieten we wat regionale kazen komen, vooral vanwege de frisse, Frans gestijlde geitenkaas van de Three Graces Dairy ($15 voor een meerpersoonsportie). Het voorgerecht bestond uit een vrij stevige, smakelijke terrine van eend en varken, met augurkjes en mosterd uit Dijon ($7).De door wijnhandelaar Robert W. Fiore Kral (van Robert Walker Selections) samengestelde wijnkaart is uitzonderlijk gastvriendelijk. Vrijwel alle wijnen worden beknopt omschreven, vele zijn per glas verkrijgbaar, de kwaliteit is hoog en het prijsniveau redelijk. De meeste soorten komen uit het Franse zuiden, hoewel we zowaar ook de kostelijke, lenteachtig frisse Apremont 2010 ontdekten van Pierre Boniface uit Savoie (glas $9,50, fles $37). Bij een heerlijke gegrilde zalmforel en helaas wat waterige salade Niçoise ($19) paste de Château du Trignon Roussanne 2009 perfect, een sappige, ferme witte Rhône-wijn met een aroma van zuidvruchten (glas $9,50, fles $37).Een andere fraaie combinatie vormden het klassieke, echt heel lekkere gerecht van konijn en cocotte met een romige mosterdsaus met de stevige, kruidig-fruitige Faugères rosé Le Petit Olivier 2009 (glas $6,75, fles $26). Voor de veel bestelde mosselgerechten en het lokaal bereide ijs komen we graag nog eens terug.
Bouchon, 62 North Lexington Avenue, Asheville, North Carolina, Verenigde Staten. Tel. (00-1) 828 350 1140, www.ashevillebouchon.com.