EL MEDOC ALAVËS (7/12)
Een prima verblijfadres in de Spaanse Rioja is Villa de Laguardia, even buiten het gelijknamige. De makers zijn rustig comfortabel, de service is buitengewoon attent en er wordt goed gekookt in het eigen restaurant. Dat El Medoc (inderdaad zonder accent) Alavés heet. De rechthoekige eetzaal werd ingericht met veel wit dat je aantreft op wanden, het plafond, de stoelen en het tafellinnen. Vriendelijke vrouwen verzorgen de  bediening. En gaven ook een wijntip: probeer de witte Vallobera 2011 vooraf. “t Was inderdaad een plezierige Rioja, met frisheid, fruit en wat bladgroen (groot glas €3, fles nog geen €8 – kijk, dat zijn nog eens prijzen). De wijn deed het uitstekend bij een dozijn gamba’s uit Huelva, a la plancha ofwel op metaal gegrild (€16,90). Wat steviger als voorgerecht is Cecina, een smaakrijke ham uit León, halfharde geitenkaas, getoast boerenstokbrood en olijfolie (€8,90). Beide schotels zouden ook mooie lunchgerechten kunnen zijn. Tja, en dan zag ik chuletillas de cordero al sarmiento, lamskoteletjes geroosterd boven de hete as van druiventwijgen – mijn favoriete streekschotel (€14,50). Dus dat werd besteld en met veel genoegen gegeten. Als wijn erbij wilde ik graag een traditionele, jonge, fris geschonken rode Rioja drinken. Die was er ook, Albiker 2011 van Bodegas Altún. Donkerrood, vlezig, sappig en volgeladen met allerlei soorten zwart plus rood fruit (fles €11,50). En gekoeld met de Rapid Ice van Vacu Vin. Kaas na afloop? Voor de rest van de fles? Dat kon zowaar, wat nogal zeldzaam is voor een Spaans restaurant. Er kwam een mooi plateau met Spaanse kazen (€12,50 voor twee).  Al met al een fiesta voor de zintuigen – en eigenlijk ook de portemonnee.
El Medoc Alavés, hotel Villa de Laguardia, Paseo de San Raimondo 15, 01300 Laguardia, Spanje, www.hotelvilladelaguardia.com.

BERESTEIN (7/12)
In de ongeveer 25 jaar van zijn bestaan is restaurant Berestein een vaste waarde geworden in ’s Graveland. Voor redelijke prijzen kun je er lekker eten – ook lunchen. Op een smal, zonnig terras langs de vaart. Er is een lunchmenu van drie gangen (€25) dat je zelf kunt samenstellen uit het dinermenu van vier gangen (€35). Maar we zagen ook enkele losse gerechten die verleidelijk oogden.. Gerookte zalm met roerei bijvoorbeeld, royaal geserveerd, (€14,50) en twee garnalenkroketten met sla en frites uit een staand zakje (€9,50). Beide gewoon prima van smaak. Het mooiste lunchgerecht echter bestond uit gebakken coquilles die omwikkeld waren met katenspek en lagen op een salade met een beurre blanc. Helemaal perfect, ook als lunchgerecht (€12,50). Op de wijnkaart heeft de tijd eigenlijk stil gestaan. Je vindt er voornamelijk Franse wijnen uit bekende streken, bijna uitsluitend in hele flessen en allemaal zonder omschrijvingen. Van de enkele wijnen die per glas beschikbaar zijn bleek de witte, naar zijn druif genoemde  Grillo 2011 van Sicilië een heel aangename: pittig fris, met een vleugje plantaardigheid en wat groen fruit – kostelijk bij de coquilles met spek (royaal glas 4,50).
Berestein, Zuidereinde 208, 1243 KR ’s Graveland. Tel. (035) 656 10 30.Maandag gesloten.