De oudste, drukste en waarschijnlijk gezelligste wijk van Vancouver is Gastown, bij de haven. Deze werd genoemd naar de markante bareigenaar en tonredenaar Gassy Jack, wiens standbeeld ter Gas (Small) plekke op een klein plein staat. Eetgelegenheden zijn er volop in Gastown. Een van de oudste is het op een straathoek gesitueerde Water St Café, dat ook een trottoirterras heeft, tegenover de beroemde stoomklok. Het interieur bestaat uit o.a  een donkerbruine lambrisering en hoge ramen; doorgaans klinkt er luide muziek. Wat ons vooral aansprak, was de wijnselectie. Die flink wat goede wijnen omvat uit Canada’s Okanagan Valley. Gas2 (Small)Waaronder de superieure, levendige Sandhill Sauvignon Blanc 2011, gemaakt in een frisse fruitstijl met een toetsje plantaardigheid (C$39). We zagen ook een Riesling van Mission Hill, een Pinot Blanc van Red Rooster en een Pinot Auxerrois van Grey Monk. Het eten was gewoon smakelijk en goed bereid. Op de gerookte zalm uit British Columbia, de staat waarin Vancouver ligt, viel Gas3 (Small)niets aan te merken (C$12) en hetzelfde gold voor de fish & chips die met sla, frites en een tartaarsaus werden geserveerd (C$16). Het niveau van koken stijgt een paar blokken verderop bij Cork & Fin, een zaak die sinds 2010 bestaat. Ervoor, met uitzicht op Gassy Jack, ligt een piepklein terrasje en binnenin vind je o.m. een lage zwarte muurbank, Thonetstoelen, wit gedekte tafels, bruinrode baksteenmuren, wat kunst, een oesterbar en, ook hier, tamelijk hard gebrachte Gas4 (Small)achtergrondmuziek. In dit brasserieachtige bedrijf zijn niet alleen oesters te bestellen (drie voor C$10), maar ook plateaus fruits de mer die sea food towers werden gedoopt (vanaf C$35). Wij kozen het driegangenmenu (C$32) dat begon met drie Beach oesters, heel lekker, gevolgd door een enigszins korrelige en tegelijk zachte terrine van krab, kabeljauw, zalm en garnalen, beslist geslaagd. Gas7Het wijnarrangement werd gevormd door drie soorten uit Okanagan Valley (C$14). Met als eerste de 8th Generation ‘Classic’ Riesling 2011, verkwikkend en vrij energiek, met elegantie en mild wit fruit: delicieus. Net als veel wijnen kun je ook deze desgewenst per taste (C$6), per glas C$11), per halve liter (C$33) of per fles (C$44) bestellen, héél gastvriendelijk. Bij de terrine verscheen de rozerode Joie Farms rosé 2011, vief en voorzien van het nodige fruit, bessen plus rode vruchtjes. Kabeljauw Gas5 (Small)deels gewikkeld in bacon arriveerde als hoofdschotel; het garnituur bestond uit een zacht pure van doperwten en enkele kleine stukjes aardappel. Geen hemelbestormende creatie, maar wel een correcte. De vriendelijke gastvrouw schonk hierbij een Pinot Noir, de 2009 van Thornhaven. Een eigenlijk te rijpe wijn met bovendieGas6 (Small)n te veel hout voor de vis. Vandaar dat we nog een taste wit lieten komen, de Noble Blanc 2011 van Joie Farms. Elzasachtig van samenstelling, zo proefden we Gewürztraminer en een klein zoetje, maar veel beter bij de kabeljauw (C$6,50). Als extra gang lieten de kaas komen (supplement C$9), een soort Port Salut, met erbij een glaasje Cedar Creek Merlot 2011, sappig, ferm, met toastachtig hout en een ondertoon van zwart fruit (C$6). Misschien moeten ze Gastown omdopen in Gastrotown.
Websites www.waterstreetcafevancouver.ca en www.corkandfin.ca.

SIMONIS AAN DE HAVEN (4/13)
Tussen bedrijfsgebouwen van de (eerste) Scheveningse haven opende de familie Simonis, palingrokers van oorsprong, in 1980 eerst een viswinkel en later ernaast een groot restaurant  waar verse Sim1 (Small)vis en zeefruit tegen lage prijzen werden geserveerd. De zaak floreert nog steeds – en terecht. Opvallend in het sobere, vrij rustieke interieur is de grote vitrine waarin gerechten liggen uitgestald, en waarbij je als gast jouw bestelling plaatst, vervolgens een genummerde nota ontvangt en afrekent. Voor drankjes moet je naar een balie ernaast. Wij kozen als lunchwijn een fles Viña Sol 2012 van Torres: vief, prettig fris, loepzuiver, voorzien van fruit, slechts 11,5 Sim3 (Small)procent alcohol bevattend en menslievend geprijsd (€12,50). Als voorgerecht bracht men ons – nadat het bestelnummer was omgeroepen – een half dozijn kleine, heerlijke Fines de Claires (€12,50). Jammer alleen dat het gratis glas witte wijn erbij van matige kwaliteit was. Van de gebakken vissen hadden we niet de giga geportioneerde scholfilets (€12,50) noch de lekkerbekjes van kabeljauw (€12,98) gekozen, maar de sliptongetjes (bijna €15). Er kwamen er drie, met verse frites en wat sla; per portie eigenlijk Sim2 (Small)voldoende voor twee personen. Geen wonder dat de zaak zilverfolie en papieren zakjes ter beschikking stelt om niet verorberde vis mee naar huis te nemen. Voor de prijswinnende haring, de kreeftensoep, de gekookte mosselen, de gegrilde tonijn en nog veel meer aantrekkelijk ogende en geprijsde gerechten komen we gráág nog eens terug. Want bij Simonis is eenvoud kenmerk van het ware.
Simonis aan de Haven, Visafslagweg 20, 2583 DM Den Haag (Scheveningen). Net als de winkel zeven dagen per week geopend. Tel. (070) 350 00 42. Reserveren niet mogelijk. Er zijn (en komen in 2013) nog andere vestigingen, zie www.simonisvis.nl